Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    У соцмережах нагадали про маловідому православну церкву в Стамбулі

    Користувач соціальної мережі твіттер @bozkurttatar322 розповсюдив у своєму акаунті 2 світлини з текстом: “Церква Айя Танаш (Aya Tanaş Kilisesi) раніше і зараз“. На зображеннях видно як змінився район, в якому знаходиться грецький православний храм Святого Афанасія (а саме так перекладається на українську “Айя Танаш”) в Стамбулі, за останні 100 років. Територія церкви зараз виглядає як маленька зелена оаза серед міських джунглів.

    Церква Святого Афанасія в Стамбулі. Нагорі: так виглядала церква у 1910-х – 1920-х, знизу: сучасна світлина храму. Джерело: twitter.com/bozkurttatar322

    У мережі можна знайти багато світлин церкви, але інформації про сам храм обмаль.

    Район Куртулуш (стара назва – Татавла), в якому знаходиться церква Святого Афанасія, географічно розташований на європейській стороні Стамбула. До 18 століття це була сільська місцевість, терен використовувався для полювання, сільського господарства та відпочинку.

    Татавла була місцем поселення переважно греків, але тут жили і болгари, вірмени, євреї. Турки називали район Гяур Татавла (невірна/яка не вірить в Аллаха/ Татавла) або Кючук Атіна (маленькі Афіни), що свідчить про склад її населення.

    До середини XIX століття Татавла вважалася досить бідним районом, практично ізольованим через гору та круті й кам’янисті вулиці.

    Ось так виглядала церква у 1913 р. Світлина: tr.pinterest.com/pin/393853929888155894

    Великий удар по грецької громади Татавли завдала пожежа 17 січня 1929 року. Вогонь знищів майже всі дерев’яні будинки. Після цього сюди почали заселятися чужинці й греки, які раніше мали чисельну перевагу, стали меншістю.

    Після пожежі район був перейменований на Куртулуш, а в 1927 році назви вулиць були змінені спеціальним законом турецької держави.

    Ще один колаж з світлин “до” і “після”. Джерело: Hacı Ahmet Mahallesi/facebook

    Храм знаходиться на крутому схилу пагорба, в декількох сотнях метрів на захід від більш відомої церкви Святого Димитрія.

    Світлина: Paul Benjamin Osterlund @Paul_Osterlund

    Будівництво храму розпочалося у 1855 році Серафімом Аргірополеосом – головою православної громади Татавли, за спеціальним дозволом османського султана Абдул-Меджид І.

    Церква присвячена святому Афанасію (298-373) учаснику першого Нікейського собору (325) і єпископу Олександрійському, непримиренному борцю з аріанської єрессю. Будівництво храму закінчилось у 1858 році. Цікаво, що того ж року було оголошено про банкрутство султанської казни. Але це, мабуть, зовсім випадковий збіг.

    У 1896 році будівля церкви була сильно пошкоджена землетрусом. Храму зробили капітальний ремонт, а настінні фрески повністю вдалося відновити тільки в 1903 р.

    Проте найбільшої шкоди церква зазнала під час Стамбульського погрому в 1955 роки. Наслідки можна побачита в інтер’єрах храму і до цього часу.

    Джерело: tr.foursquare.com/v/aya-tana%C5%9F-kilisesi/4e38526522713b80ba055aca/photos

    За даними більшості джерел, в результаті погрому загинуло від 13 до 16 греків та один вірменин (зокрема 2 священика). Однак багато смертей так і не були задокументовані через загальний хаос, тому оцінки різняться. Було зруйновано багато церков, спалені будівлі, пошкоджена інфраструктура міста.

    Це був один із найзначніших та останній масовий погром на території Туреччини, спрямований проти грецької меншини Стамбула. Після погрому 2,5-тисячолітня історія грецької присутності на території сучасної Туреччини добігла кінця.

    Грецька громада до 1960-х років була однією з найважливіших і найміцніших спільнот національних меншин у Стамбулі. Але в результаті гонінь на греків у період між 1925 та 1955 роками грецьке населення Стамбула скоротилося з 270 тис. (39,6 %) до 100 тисяч (7,8 %). Станом на 2000 рік у Стамбулі мешкає загалом 2 000 греків.

    Зараз церквою Святого Афанасія опікується Асоціація підтримки фондів грецьких громад (Rumvader).

    В мережі знаходимо інформацію, що у 2014-го році церква була відкрита лише по вівторках.

    Найсвіжіше

    Популярне