П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Український посол в БіГ вимагає повернути Україні вкрадену ікону

    Посол України в Боснії і Герцеговині Василь Кирилич наполягає на тому, щоб ікону, навколо якої з кінця минулого року вирує міжнародний дипломатичний скандал, негайно вилучили і передали експертам для проведення експертизи.

    Про це повідомляє Балканський оглядач із посиланням на боснійські ЗМІ.

    За їхніми даними, український дипломат 26 січня у Сараєво провів зустрічі в Міністерстві закордонних справ БіГ та у Головній прокуратурі БіГ.

    Як зазначають ЗМІ, Кирилич повідомив МЗС БіГ, що відповідальні органи України не видавали дозволів на вивезення ікон, подібних до тієї, яку 14 грудня міністру закордонних справ Росії Сєргєю Лаврову подарував голова Президії БіГ Мілорад Додік.  Тому Україна знову звернулася до БіГ з проханням надати документи, які могли б роз’яснити процес надбання майнових прав на цей витвір мистецтва нинішнім утримувачем ікони (наразі вона знаходиться в канцелярії Мілорада Додіка).

    Зазначається, що Україна готова негайно направити експертів до БіГ з метою спільного – разом із експертами з БіГ – дослідження походження та цінності ікони.

    Нагадаємо, через скандал з українською іконою опозиція Боснії вимагала відставки президента Додіка. Також «Сімейна» ікона з Луганська, яку Додік подарував Лаврову, коштує €12,5 мільйонів.

    Найсвіжіше

    Популярне