Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    “Сімейна” ікона з Луганська, яку Додік подарував Лаврову, коштує €12,5 мільйонів

    Старовинна ікона з українського міста Луганськ, що була подарована міністру закордонних справ Російської Федерації Сєргєю Лаврову головою Президії Боснії і Герцеговини Мілорадом Додіком, оцінюється у 12,5 млн. євро і зберігалася у банку Banke Srpske.

    Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на “Балканський оглядач” та боснійський телеканал BN TV.

    У повідомленні йдеться, що ікона перебувала на зберіганні у банківській установі, аж поки Banke Srpske не збанкрутував. Після цього, зберігання реліквії було доручено банку UKIO, який має литовських власників. Яким чином ікона потрапила до боснійського банку, наразі, невідомо.

    Окрім цього, свій вчинок Мілорад Додік пояснив бажанням “повернути до Росії те, що їм належало, і таким чином ще більше зміцнити свої зв’язки з цією країною”.

    Дарування ікони Лаврову відбулось в Сараєво. Пізніше з повідомлень у ЗМІ стало відомо, що на 300-річній реліквії стоїть печатка, яка засвідчує належність її Радянській Україні. Сам Додік не приховував, що ікону було “знайдено в Луганську”.

    Українське посольство в Боснії і Герцеговині негайно заявило про необхідність повернути предмет культурної спадщини до України. У відповідь, Додік зазначив, що поверне українську ікону тим, від кого її отримав – але не Україні. При цьому, він стверджував, що історія про ікону була сфабрикована, а Україна ніколи не порушувала питання про її зникнення.

    Окрім зазначеного, глава Асоціації ветеранів Армії Республіки Сербської заявив, що ікона була вивезена з окупованого Донбасу у 2018 році через Росію та Сербію.

    Але “версія” Додіка була підтримана і Російською православною церквою. Митрополит РПЦ Іларіон (Алфєєв) заявив, що Додік міг і не знати про справжнє походження ікони, а Україна має надати докази того, що ікона була викрадена.

    Найсвіжіше

    Популярне