Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Українське посольство в Болгарії запрошує на віртуальну прогулянку місцями у Софії, пов’язані з відомими українцями

    Посольство України в Болгарії у співпраці зі Спілкою українських організації в Болгарії (СУОБ) “Мати Україна” декілька років тому створило мапу “Слідами видатних українців у Софії”. А зараз дипломатична місія вирішила певним чином її цифровізувати та запропонувати віртуальну фотопрогулянку столицею Болгарії.

    Щопонеділка працівники посольства публікуватимемо на офіційні сторінці у фейсбуці пост про місця в Софії, пов’язані з відомими українцями.

    У першій публікації дипломати розказують про Собор Святої Неділі (Църква “Св.Неделя”), первісна споруда якої була зведена у X столітті.

    У Соборі Святої Неділі 28 грудня 1888 р. Лідія Драгоманова, донька проф. Михайла Драгоманова, вінчалася з Іваном Шишмановим (історик, етнолог, дипломат, один із засновників Софійського університету ім. Св. Климента Охридського, міністр народної просвіти, перший посол в Україні (УНР) у 1918-1919 рр.).

    18 вересня 1889 р. проф. Михайло Драгоманов відвідав панахиду у пам’ять за відомим болгарським політичним діячем, журналістом, письменником Захарієм Стояновим, яку відслужили в соборі.

    Під час оновлення будівлі церкви у 1971-1973 рр. фрески виконали група митців на чолі з українським художником Миколою Ростовцевим.

    Проєкт “Слідами видатних українців Софії” здійснюється в рамках відзначення 30-ї річниці відновлення дипломатичних відносин між Україною та Болгарією.

    Нагадаємо, українські дипломати в Болгарії разом з керівництвом СУОБ “Мати Україна” та викладачами відділення україністики філологічного факультету Софійського університету створили відеопроєкт, в якому розказали про болгарський період життя та творчості Михайла Драгоманова.

    Найсвіжіше

    Популярне