Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    120 коментарів на добу та зарплата 40-50 тисяч рублів – відверта розмова про життя кремлівського тролля

    “Радіо Свобода” оприлюднило відверте інтерв’ю колишнього співробітника Федерального агентства новин Росії, одного з підрозділів “фабрики троллів”, яку фінансує “кухар Путіна” Євгєній Прігожин.

    Громадянин Сєргєй К. у подробицях змалював робочий процес “фабрики”, тож не дивно, що він побажав залишитись інкогніто.

    “Спочатку, коли я туди потрапив, я не зовсім повірив, що це взагалі реально. У мене був культурний шок. Думав, що це антиутопія, а насправді так все й влаштовано”, – розповідає Сєргєй К.

    При оформленні на роботу, майбутніх “троллів” змушують підписати документ про нерозголошення того, що відбувається в офісах агентства, однак декілька осіб наважились порушити вказані зобов’язання. У 2015 році колишній співробітник “фабрики” Марат Буркхард розповів “Радіо Свобода” про свою роботу троллем, публікуючи на різних форумах коментарі на потрібні теми.

    Згодом, журналіст Людмила Савчук, яка вдаштувалась на “фабрику” для вивчення роботи пропагандистів, навіть подала в суд на неї і виграла справу.

    – Сєргєй, чому ви вирішили розповісти про свою роботу на “фабриці”?

    – Я звернувся до вас (“Радіо Свобода” – ред.), тому що вивчив кухню державної пропаганди зсередини. Вони скрізь брешуть. Тепер від телебачення мене нудить, і карма заплямована на три життя наперед.

    – Як організована “фабрика”?

    – Багато відділів, в кожному кабінеті приблизно по 15 чоловік. Один відділ займається YouTube, інший займається “ВКонтакте”, третій Фейсбуком і так далі. У нашому відділі через робочий телеграм-чат були вказані площадки, на яких варто працювати: RT, РЕН-ТВ, “Известия”, а також опозиційні: “Новая газета”, “Радио Свобода”, навіть “Сталингулаг”. По цим площадкам починали працювати з різних акаунтів. Для створення цих акаунтів існує велика купа сім-карт, яка постійно поповнюється.

    – Ви багато працювали по соцмережам телеканалів?

    – Так, від RT до каналу “Домашний”. Подивіться на RT коментарі про Захід – зразу видно, чия це роботу. Зайдіть в групу RT в будь-якій соцмережі, вони там цілодобово б’ються за Росія-мамцю. Під будь-якою новиною – про ракети, США, Путіна – скрізь, як таргани.

    – Окрім відділів, які займаються соцмережами, які ще є підрозділи?

    – Є відділ, у якому збирають бази даних: особові справи з компроматом на всіх. Є список ресурсів, яким “потрібно напакостити”, там у топі “Радио Свобода” і “Новая газета”. Використовується продукція спеціального відділу, який випускає меми, у тому числі порнографічні. Просто не вкладється в голові, якою нісенітницею займаються люди і за які великі гроші.

    – Скільки людей працює на “фабриці”?

    – Точно не знаю, я у всіх відділах не був. Не менше 150 очловік в денну зміну лиш в одній будівлі, а якщо брати в цілому, мені здається, до тисячі чоловік.

    – Які потрібні навички при працевлаштуванні? І як вони з’ясовують, що ви не агент противника?

    – Я проходив тест, де потрібно було імпровізувати в коментарях до визначених інформаційних приводів. Їх служба безпеки перевірила мене по обліках. Мене оформили і одразу пустили у бій в коментарії в групи RT, “Известия”, РЕН-ТВ і так далі.

    – Не тільки молодих людей беруть на роботу?

    – Ні, там навіть пенсіонери є.

    – І скільки платять?

    – Хто 40 тисяч отримував, хто більше і наполегливіше працював – 45, 50 і більше.

    – Скільки коментарів потрібно написати за зміну?

    – Норма – близько 120.

    – Марат Буркхард розповідав, що один тролль пише негативний коментар про щось, а тролль, який сидить поруч, пише спростування, щоб у форумі створювалось враження дискусії. Ця практика збереглась?

    – Так. Вигляд бурхливої діяльності, у розрахунку на те, що користувачі заглянуть у коментарі під новиною.

    – Чи правда, що на “фабриці” суворі заходи безпеки, шукають інфільтрованих агентів і заохочують доноси на колег?

    – Це правда. Стосовно доносів – не скажу, на моїй пам’яті таких випадків не було, але контроль техніки абсолютний. Аналізують, що відбувалось на екрані (вибірково) деяких співробітників на зміні.

    – Чи є надійний спосіб визначити, що коментар залишив тролль?

    – Звісно, не всякий пропутінський коментар лишають троллі. У нас достатньо ідейних людей, так званих ватників. Якщо є підозра, що перед вами тролль, перегляньте акаунт цієї людини. Як правило, у троллів закриті акаунти. Троллі для своїх акаунтів використовують фотографії, викрадені у когось в “Одноклассниках”. Викрадають фотографії реальних людей, роблять ліві імена, вставляють фотографії, але віддзеркалюють їх, щоб не можна було знайти через “Яндекс.Картинки”. Є хлопці, які працюють проти троллів, вони віддзеркалюють, розшукують фотографії, знаходять оригінал в інтернеті і розміщують у коментарях: “Ось, фотографію вкрав. Давай я ції людині напишу, покажу твою фотографію. Не хочеш пояснити, хто ти і що ти тут робиш?”.

    – Чи були випадки, коли люди, у яких викрали фотографії, протестували?

    – Було навіть гірше. Якось я написав коментар під постом чи на RT, чи на РЕН-ТВ, потім мені пише дівчина: “Звідки у вас цей акаунт? Це акаунт моєї сестри”. Я гадки не маю, що їй відповісти. Заходжу на її сторінку, знаходжу фото і розумію, що це дійсно її сестра і що вона померла недавно, розбилась в аварії.

    – А як у троллів опинився її акаунт?

    – Вони його просто викрали. Це жах: вони беруть акаунти мертвих людей.

    – Скільки було акаунтів, з яких ви працювали?

    – Більше сотні. Коли їх видаляли, мені підкидали інші. Для кожного акаунта була своя тематика. Вони беруть фото мужиків, прям видно що ватних, і починають вести тему по зброї. А дівчина може щось опублікувати щодо благоустрою.

    – А самі акаунти потрібно чимось заповнювати для достовірності?

    – Акаунт вважається хорошим, якщо там набиті якісь люди в друзях, є якісь фото, при цьому не на одну дату, а з проміжками. Такі акаунти на вагу золота. Їх використовують акуратно, щоб не заблокували.

    – А всі працюють через VPN?

    – Звісно. Відображено, що коментар з Мозамбіку, а насправді він прилетів з Петербургу.

    – Часто помічаєш, що троллі атакують якийсь конкретний пост?

    – Так, атакується, як правило, на замовлення. Якщо ви пишете щось не зручне, наприклад, про “кухаря Путіна”, одразу вас починають закидати “першосортним перегноєм”. Починають летіти меми, погрози. Це буде і в “ВКонтакте”, і в інстаграмі, і в YouTube.

    – Коли ви зрозуміли, що не хочете цим займатись?

    – Спочатку було навіть кумедно. В колективів відверто жартують про того ж Путіна, і майже всі розуміють абсурдність того, чим займаються, цього вилизування влади. Та роботи приносить гроші. Це як лікарі працюють з трупами, з часом починають жартувати, розслаблятись. Через деякий час я перестав відчувати напруження, але потім почала гризти совість. Людині, яка не бачила як це працює, важко уявити, що дорослі люди сидять і займаються відвертою дурницею.

    Найсвіжіше

    Популярне