Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ піарять російські «вакцини» від коронавірусу: «Спутнік V» розроблений разом з військовими

    У Російській православній церкві вважають, що сумніватися в ефективності російських «вакцин» проти коронавірусу не варто, бо до них причетна військова медицина Росії.

    Про це заявив колишній вчений вірусолог, єпископ Калачинський і Муромцевський Пьотр з Омської митрополії РПЦ.

    За його словами, незважаючи на безпрецедентно стислі терміни і виключно високу важливість завдання, всі російські «вакцини» зроблені за традиційними технологіями, досить давно відомим як в науковому світі, так і в практичній медицині.

    «Векторна вакцина «Спутнік V» Науково-дослідного центру імені Н.Ф. Гамалеї, розроблена спільно з військовими, – продукт, по суті, генно-інженерний», – зазначив єпископ Пьотр.

    Він також нагадав, що ще є «ЕпіВакКорона», створена в новосибірському Державному науковому центрі вірусології та біотехнології «Вєктор». Третя «вакцина» – московського Центру імені М.П. Чумакова Російської академії наук складається з інактивованих (попередньо убитих) вірусів COVID-19. Раніше вважалося, що цільновіріонні вакцини супроводжує як мінімум два недоліки: негативний вплив на організм слідів отрути, якою інактивуваний сам вірус, і деякий ризик не стовідсоткової нейтралізації живих вірусів в діючій речовині.

    Єпископ РПЦ також відкидає будь-які сумніви щодо якості та ефективності російських «вакцин»

    «З часів Пирогова військова медицина в Росії – на найвищому рівні. За всю Велику Вітчизняну війну в діючій армії не було жодного випадку масової епідемії, а це про щось говорить. У нас сформовані прекрасні наукові школи, розвиваючі традиції та практичний досвід вивчення і розшифровки небезпечних інфекцій, з якими Збройні сили стикалися в різні періоди в різних куточках земної кулі (починаючи з успішної протидії спалаху кліщового енцефаліту у військах під час боїв за озеро Хасан). Що стосується розробки і випробувань тієї чи іншої вакцини – це емпірична завдання, у вирішенні якої слід дотримуватися строгих правил і встановлень, відомих в вірусології. Ну і звичайно, частку везіння не слід скидати з рахунків», – зазначив єрарх РПЦ.

    Він також не оминув нагоди дорікнути розробників вакцин з інших країн: «Зарубіжні вірусологи були дуже близькі до створення векторної вакцини, тільки в якості вектора вони взяли аденовірус не людини, а мавпи. Не вдаючись в деталі, це у великій мірі справа випадку: могла спрацювати їх методика, але успіх був на боці російської».

    Нагадаємо, раніше у Росії намагалися приховати причетність 48-го Центрального науково-дослідного інституту Міністерства оборони Російської Федерації до розробки нібито вакцини проти коронавірусу «Спутнік V».

    У самій Росії громадяни не бажають добровільно вакцинуватися російськими препаратами, тому не виключено, що вакцинування в Росії може стати примусовим.

    Найсвіжіше

    Популярне