П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Росія за крок від примусової вакцинації. Громадяни не хочуть бути піддослідними

    У суботу, 16 січня, міський голова Москви Сєргєй Собянін оголосив, що з вівторка, 19 січня, щеплення можуть зробити індивідуальні підприємці, їх працівники та самозайняті. Це не перше розширення категорій громадян, які мають право на вакцинацію від Covid-19. Наприклад, з 13 січня був відкритий запис для цілої низки галузей економіки (від інформаційних технологій до готелів і організацій, що надають послуги в сфері туризму); з 4 січня – працівників банківського і фінансового сектора, а також органів влади і бюджетних установ федерального, регіонального та муніципального рівнів.

    А адже ще не так давно вакцинація була доступна виключно працівникам охорони здоров’я та освіти, а також співробітникам соціальних служб, працівникам транспорту, ЗМІ та ще деяким категоріям громадян. Однак в ході вакцинації з’ясувалося, що бажаючих зробити щеплення російською вакциною «Спутнік V» – навіть безкоштовно і за записом – в місті федерального значення, де, за різними оцінками, проживає близько 17 млн ​​чоловік, виявилося не так і багато.

    За даними соцопитування «Лєвада-Центр», коронавірус знаходиться на 4-му місці в списку проблем, які турбують москвичів – його назвали 21% респондентів. Ще 29% москвичів вказали зростання цін, падіння рівня життя; 22% – пробки, велика кількість машин, завантаженість доріг; 21% – проблеми ЖКГ. Як ми бачимо, москвичів не на жарт турбує епідемія Covid-19, але не дивлячись на це, вони не поспішають робити щеплення.

    У цьому, здавалося б, коронавірусному казусі все логічно. Епідемія коронавірусу росіян турбує, але ще більше турбує російська вакцина, яка використовується для вакцинації.

    Грудневе соцопитування «Лєвада-Центр» показало, що 58% росіян не готові робити щеплення «Спутніком V». Серед причин відмови 30% заявили, що треба дочекатися закінчення всіх випробувань; 29% – побоюються побічних дій російської вакцини; 12% – мають протипоказання.

    Не менш песимістично виглядають підсумки «свіжого» опитування порталу Superjob. Зокрема, 13-14 січня тільки 16% росіян заявили, що однозначно готові зробити щеплення, 40% – сказали, що однозначно ні.

    А тим часом 16 січня оперативний штаб опублікував офіційні дані, які свідчать про подальше погіршення епідеміологічної ситуації в Росії. За останню добу в РФ померли 590 осіб – це новий максимум з початку 2021 року.

    За добу було виявлено 24 092 нових випадків зараження коронавірусом в 85 регіонах РФ. Загальна кількість заражених досягла 3 544 623, і Росія як і раніше залишається на 4-му місці в світі за кількістю тих, що заразилися після країн з набагато більшим числом населення.

    Найгірша ситуація в Москві: 79 смертей за останню добу, 12 401 – з початку епідемії. Столиця займає 1-е місце за кількістю нових випадків 4 674 за останню добу, 887 636 – за весь час.

    Міський голова Москви через день оголошує про розширення категорій громадян для вакцинації. Це говорить про те, що масова вакцинація провалена і російська влада стоїть за крок від того, щоб офіційно зробити її примусовою. Неофіційно вона і так добровільно-примусова, адже в соцмережах повно повідомлень, як роботодавці в Росії змушують співробітників щепитися під загрозою звільнення.

    Зокрема, Міжрегіональна профспілка працівників освіти «Учитель» змушена була навіть створити петицію «Вакцинація від коронавірусу повинна бути добровільною» на change.org. Як пишуть автори петиції, «поки не завершена третя фаза клінічних випробувань» і «не опубліковані результати наукових і клінічних досліджень», експерти «висловлюють сумніви в тому, що щеплення безпечне». «Є ймовірність, що вакцина завдасть шкоди здоров’ю багатьох людей», і, якщо «федеральні влада ухвалить рішення про початок масової вакцинації», вчителя «фактично стануть дослідної групою для випробування вакцини».

    МППО «Учитель» посилається на ст. 5 ФЗ «Про імунопрофілактику інфекційних хвороб», яка гарантує право на відмову від профілактичних щеплень. І закликає «у разі примусу до вакцинації відмовлятися від неї всім трудовим колективом, оскільки усунути весь колектив від роботи неможливо».

    З доводами авторів петиції важко не погодитися.

    «Спутнік V» не пройшов III етап клінічних випробувань, який стартував ще в серпні 2020 року, і вже не пройде. Як пояснила директор Асоціації організацій з клінічних досліджень (АОКД) Свєтлана Завідова: «Через те, що паралельно з дослідженням оголосили масову вакцинацію, які вважають, що знаходяться в групі плацебо, побігли собі робити щеплення – а значить, почали виходити з дослідження». У підсумку, розробники російської вакцини не зможуть озвучити остаточний список протипоказань та побічних ефектів.

    Раніше серед протипоказань «Спутнік V» значилися:

    – Захворювання печінки і нирок;
    – Виражені порушення функції ендокринної системи (цукровий діабет);
    – Важкі захворювання системи кровотворення;
    – Епілепсія, інсульт та інші захворювання центральної нервової системи;
    – Захворювання серцево-судинної системи (інфаркт, міокардит, ендокардит, перикардит, ішемічна хвороба серця);
    – Первинний і вторинний імунодефіцит, аутоімунні захворювання;
    – Захворювання легенів, астма, ХОХЛ (хронічна обструктивна хвороба легень) у пацієнтів з метаболічним синдромом і цукровим діабетом, алергічними реакціями, атопією, екземою.

    На жаль, альтернативи «Спутніку V», ефективність і безпека якого не доведена, в Росії немає. 14 січня Роскомнадзор оголосив, що в РФ заборонено ввозити і застосовувати вакцини, які пройшли державну реєстрацію в країні, що виключає використання схвалених в США і ЄС вакцин. У росіян поки є певний вибір – робити щеплення чи ні. Однак після того, як вакцинація в Росії офіційно стане примусовою, вибору вакцин не буде.

    Але номенклатуру мало це турбує, адже у так званій російській еліті, на відміну від народу, є вибір. Хто багатший, той літає в країни ЄС, де йде вакцинація, щоб зробити щеплення в приватному порядку; хто бідніший – прищеплюється західними вакцинами в приватних клініках в РФ.

    Зокрема, 12 січня це підтвердила депутат Держдуми, член фракції «Єдіная Росія», член комітету з охорони здоров’я, кандидат медичних наук Татяна Соломатіна. «Я точно знаю, що в Москві цією вакциною (Pfzer/BioNTech – прим.ред.) вже багато жителів московського регіону мають можливість зробити щеплення в приватному порядку. На жаль, будь-яка медична послуга, вона сьогодні все-таки послуга – це бізнес. І там, де люди платять гроші, привозять все, що завгодно, і ні для кого не секрет, що ця вакцина вже завезена в країну», – сказала депутат.

    Народ російській владі не шкода.

    Був би ліс, солов’ї прилетять …

    Джерело

    Найсвіжіше

    Популярне