П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Топ кремлівських фейків у 2020 році

    2020 рік увійде у підручники історії не тільки через насиченість подіями (епідемія коронавірусу, напруга на Близькому Сході, протести в Білорусі, вірмено-азербайджанська війна, президентські вибори в США й інші, не менш важливі події), а й за структурними змінами, що приніс цей рік, особливо в інформаційній сфері. Кількість дезінформації в онлайн-медіа зросла майже втричі. Тож, які основні фейки Кремль поширював торік, докладніше читайте далі.

    Масовість поширення дезінформації про коронавірус, «змови» урядів, «вплив» 5G-веж на поширення цього вірусу та інші нісенітниці показали, як легко можна маніпулювати масовою свідомістю людства. І, звісно, все це використовували у власних інтересах різні політичні групи, персони, корпорації, а подекуди і держави, пише АрміяInform.

    У цьому матеріалі розглянемо конкретніше: до якої дезінформації вдавалися російські медіа для дискредитації України та її Збройних Сил, за якими інформаційними напрямками працювали пропагандистські ресурси країни-агресора і на які теми сфокусувалися проросійські ресурси. Виклад буде за чіткою хронологією: від початку до кінця року.

    Збиття українського «Боїнгу» в Ірані

    Рік розпочався трагічно для України – 8 січня 2020 року, о 6:14 за іранським часом, збитий український Boeing 737 під Тегераном. Загинули всі, хто перебував на борту: 176 осіб, з яких 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Згодом, 11 січня, президент Ірану Хасан Рухані визнав, що літак випадково збили ракетою, випущеною Корпусом вартових Ісламської революції.

    Російські й проросійські медіаресурси, спрямовані на українську тематику, одразу почали проводити паралелі з МН-17, звинувачуючи МАУ і виправдовуючи Іран.

    Головним винуватцем трагедії робили США, які, нібито, планували збити іранський урядовий літак із чиновниками, які керували ракетними обстрілами американських військових баз.

    Команду Президента України звинувачували у непрофесіоналізмі у реагуванні на наслідки трагедії. Писали про шоу «95 Квартал», яке вийшло у ефір після звернення Президента щодо трагедії, при цьому звинувачуючи главу держави у довгій мовчанці після трагічних подій.

    Плівки Гончарука та невидима рука Сороса

    Одним із найгарячіших інформприводів «докоронавірусного періоду» стала публікація аудіофайлів, на яких чутно розмову під час наради в кабінеті тодішнього прем’єр-міністра Олексія Гончарука. Всі цитували слова з записів про «олів’є» і «профана». Російські та українські маніпулятивні сайти поширювали ідеї, що Кабмін є непрофесійним і що весь цей «цирк» здійснюється в інтересах Коломойського.

    Згадується в різних повідомленнях, що члени Кабміну обманюють Президента, і їх потрібно звільнити.

    Дезінформація з цієї теми акцентувалася на «зовнішньому управлінні» Кабміну, приплітаючи Сороса, який розвів в уряді справжню «соросятину».

    Взагалі термін «соросята» активно увійшов у лексикон українського політикуму, позначаючи всіх, хто «сидить» на західних грантах, вчився у західних навчальних закладах або ті, кого Захід активно проштовхує на керівні посади.

    Адже ще кілька років тому почути у нас прізвище Сороса було майже неможливо. «Соросята» були маловідомим здобутком конспірологів і згадувалися хіба що на дешевих блогах, а не на новинних сайтах, які входять у п’ятірку найвідвідуваніших інформаційних ресурсів України.

    Коронавірус в Україні: американський полігон, біолабораторії, неспроможність влади організувати стримування пандемії

    Коронавірус застав зненацька все людство, ніхто не був готовий до такого виклику. Жодна система охорони здоров’я не витримувала потоку хворих, спричиненого вірусом.

    У 2020-му Росія активно використовувала тематику розвалу України через коронавірус, нездатність влади втримати ситуацію під контролем. Зокрема згадуються теорії про «таємні американські біолабораторії, які займаються тим, що ставлять досліди над простими українцями і навіть росіянами».

    Під інформаційне бомбардування потрапило рішення уряду України закуповувати виключно сертифіковану вакцину та не допускати на офіційному рівні розповсюдження неперевірених зразків. У контексті порятунку України російські ЗМІ активно просували думку, що українців може врятувати тільки російська вакцина «Спутнік-V».

    Активно поширювалися тези на тему локдауну. Робились заяви, що у разі вводу локдауну українська економіка, медична система не витримають обмежень і в Україні почнуться голодні бунти і взагалі ситуація у країні стане неконтрольованою.

    В цьому ж контексті генерувалася аргументація, що серед військовослужбовців ЗС України фіксують спалах коронавірусу, особливо на передовій, що не відповідало дійсності. Українські недруги змагалися у фантазуванні сущих нісенітниць. Приміром, щоб приховати згаданий «спалах», мовляв, командування конфіскує телефони у військовослужбовців. Або «замість того, щоб лікувати солдатів, Київ миє БТР». Тобто, відбувалися спроби нав’язати думку, що через COVID наші військові дезертирують і відмовляються воювати.

    Війна на Сході України

    Попри досягнуте перемир’я, на Донбасі досі зберігається напружена фронтова обстановка, через яку гинуть українські воїни й мирні люди.

    У цьому контексті активно просувається ідея, що Україна системно порушує перемир’я, обстрілюючи позиції бойовиків та населені пункти.

    «Україна знову взялася за сокиру війни». Такими заголовками рясніють проросійські медіаресурси, описуючи ситуацію на українському Сході. То наша армія обстрілює «ДНР», то вб’є командира одного з їхніх батальйонів, то прицільним вогнем вдарить по співробітниках Донецької фільтрувальної станції. Словом, «негідники з України» збираються розпочати повномасштабні бойові дії на Донбасі. Особливо після обрання президентом США Джо Байдена.

    Поки Україна пропонує змінити формат переговорного процесу і зсунути з мертвої точки переговори з врегулювання конфлікту на Сході України, РФ та її підручні «республіки» зі свого боку продовжують звинувачувати Київ у тім, що він порушує Мінські домовленості та відсилає «клоунів» на переговори в Мінськ для заморозки конфлікту.

    Україна і НАТО

    Активна позиція НАТО щодо України, проведення спільних навчань на території України, надання матеріальної та методологічної допомоги – все це непокоїть Росію. У своїх інформресурсах РФ звинувачує Альянс у тому, що він використовує Україну як полігон.

    Приклади проведення «зрощених пропозицій» та хибних аналогій: під час польотів ядерних бомбардувальників B-52 над Україною США відпрацьовували ядерні удари по російських об’єктах у Криму – США визнає Крим українською територією – США відпрацьовували ядерні удари по Україні.

    Також не залишились не поміченими візити Президента України Володимира Зеленського до Великобританії й Туреччини, де досягнуто певні домовленості у сфері оборони та безпеки. Для російських пропагандистів це означало, що «Україна продалася британській короні та турецькому султану».

    Усе це перетворюється в один великий наратив, що Україна – маріонетка Заходу.

    Полювання на російськомовних…

    У мовному питанні Росія продовжує звинувачувати Україну в тім, що вона утискає російськомовних. І настільки, що тепер російськомовних спеціально відловлюватимуть та поміщатимуть у «концтабори».

    Приводом до цього став вступ у дію закону про мову, який зобов’язує обслуговувати клієнтів винятково українською і спричинив дискусію в суспільстві. Отже, російська пропаганда продовжує просувати маніпуляцію про утиски російськомовних в Україні після 2014-го.

    Звісно, це неповний перелік усіх тем інформаційних атак Кремля проти України. Варто розуміти, що всі інформаційні атаки РФ лягають в один великий стратегічний наратив про «Руський мир».

    Ще невідомо, які небезпеки чатують на нас у 2021-му, проте команда AM&PM робитиме все можливе, аби навчити вас розрізняти інформаційні загрози й боротися з дезінформацією.

    Найсвіжіше

    Популярне