Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Як кубинець увічнив пам’ять про українських «кіборгів»

    За 50 кілометрів від Одеси знаходиться селище Доброслав. Його без перебільшення можна назвати селищем-галереєю просто неба. Десятки тематичних парків та скверів, кожен артоб’єкт – справжній витвір мистецтва. Це парки «Лісова пісня», «Японський сад», мініпарки «Щедрик», «Тракія», «Дубай-парк», сквери «Дівчина-весна», «Десять заповідей», «Святий Миколай» та багато інших.

    Проте чи не найпопулярнішим є меморіал, присвячений українським воїнам-«кіборгам», який 24 серпня 2018 року відкрили в доброславському парку Слави. Коли відео незвичайного пам’ятника з’явилося в мережі, українці бурхливо відреагували й назвали його «найзворушливішим», «розривом душі». У чому ж секрет єдиного пам’ятника «кіборгам» на території Одеської області журналісту АрміяInform розповів один із авторів меморіалу Освальдо Іскерго Фрага.

    Він – уродженець Куби, в Одесі свого часу навчався у військовому виші, а потім залишився в Україні, передає АрміяInform.

    – Коли у 1991 році Рауль Кастро, який був на той час головнокомандувачем, віддав наказ нам повертатися додому і закінчувати навчання на Кубі, я вже розумів, що згодом повернуся туди, де залишив серце на зберігання своїй коханій дружині. Так і сталося, щоправда аж у 1996 році. Ось вже 24 роки я проживаю в Україні й жодного разу не пошкодував про свій вибір, хоча спочатку й було важко, – пригадує Освальдо.

    На запитання, як колишній військовий став майстром художнього ковальства, чоловік усміхаючись відповів, що він мусив годувати родину і брався за будь-яку роботу. І так сталося, що до ковальства в нього хист. Метал у руках Освальдо, здається, оживає. З часом це помітили й почали з’являтися замовлення. Як результат, коли вам випаде нагода побувати в Доброславі, то навряд чи знайдеться бодай якесь місце, де б не було роботи кубинського майстра.

    Коли почалася війна Росії проти України, Освальдо намагався бути корисним, тому коли з фронту просили про певні речі, які він міг зробити, він одразу брався до справи.

    – Якось до мене звернулася наша селищна голова Людмила Прокопечко, з якою ми дружимо і працюємо багато років, з ідеєю увічнити пам’ять полеглих українських героїв, зокрема і нашого району, я одразу погодився. Адже це був шанс не лише віддати шану тим, хто вже ніколи не повернеться додому, а й тим, хто їх ніколи не дочекається. І після обговорення ми прийшли до тієї конструкції, яку ви можете бачити, – розповідає автор.

    А ми бачимо скульптурну композицію у складі 7-метрової металевої копії напівзруйнованої снарядами диспетчерської вежі Донецького аеропорту, де «кіборги» 242 дні тримали оборону від російських збройних угруповань та чотирьох фігур незламних українських воїнів. Меморіал знаходиться на місці, оформленому як карта України, де окремим фрагментом виділено, ніби осколком, карту нині тимчасово окупованої території Донеччини та Луганщини. До слова, гільзи, які використані в композиції, привезені зі Сходу країни й передані військовими. Особливо символічними для доброславців є шість військових касок, які знаходяться поруч із пам’ятним знаком захисникам України. Саме стільки уродженців Доброслава загинули відтоді, як у 2014 році розпочалась війна Росії проти України. Також біля підніжжя пам’ятника встановлено інсталяцію з картою і гербом України, а також напис українською мовою: «Вічна слава безсмертю хоробрих, які кличуть на подвиг живих». Та і це ще не все. Секрет унікальності меморіалу в оптичній ілюзії. Справа в тому, що фігури, які символізують дух воїнів, залежно від місця, звідки ти на них дивишся, то зникають, то знову з’являються. Кропітка робота над композицією тривала близько 3 місяців.

    – Ми хотіли таким чином донести ідею, що хоча війна забрала в нас вірних синів України, але пам’ять про них у нас нікому не відібрати, дух незламних захисників завжди житиме поміж нас, він ніколи зникне, – зазначив Фрага. – Мені приємно, що люди, які приходять до меморіалу, розуміють все, про що лише може їм сказати холодний метал. Адже найцінніше для майстра – це здатність своєю роботою торкати душі.

    Майстер художнього ковальства, який увіковічнив у металі героїзм та незламність українських воїнів-«кіборгів», вважає себе кубинцем лише за походженням, а українцем за покликом серця. Тому Освальдо, як і годиться справжньому патріотові, сподівається, що незабаром він створюватиме композицію, присвячену перемозі українських воїнів.

    Найсвіжіше

    Популярне