П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    30 років тому у Криму вирішили відновити автономію півострова

    Всекримський референдум про відновлення автономії відбувся в Кримській області УРСР 20 січня 1991 року. Україна визнала його результати.

    Про цю подію нагадало видання Gazeta.ua.

    Поштовхом до проведення референдуму стали довгі дискусії, економічні питання та процес суверенізації України. За його проведення напередодні зібрали понад 200 тис. підписів.

    У бюлетені розмістили одне питання: “Ви за відновлення Кримської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки як суб’єкта Союзу РСР і учасника Союзного договору?”. Відповідати могли “так” чи “ні”.

    На відміну від області, республіки – учасники нового союзного договору – могли самі вирішувати, чи залишатися їм у складі держав, що виходять з СРСР, чи залишитись у самому СРСР.

    Відповідь на питання дали 81,37% загальної кількості виборців – понад 1,44 млн осіб. З них 93,26% підтримали автономію, 5,64% – ні. Організація кримськотатарського національного руху не визнала результатів референдуму, адже проходив без урахування думки кримських татар.

    Україна та Росія ж позитивно оцінили результати. Вже 12 лютого Верховна Рада прийняла закон про відновлення Кримської АРСР. Новий статус закріпили в Конституції 1978 року, що діятиме до 1996-го.

    4 вересня 1991 року Верховна Рада Кримської АРСР прийняла Декларацію про державний суверенітет, у якій було чітко підкреслено намір побудувати правову демократичну державу в складі України. Це ж було записано в Конституції Республіки 1992 року.

    Проголошена мета отримала як своїх прихильників, так і супротивників. Наприклад, до 1993 року діяла сепаратистська організація “Рух 20 січня” на чолі з Віктором Харабугою. Її члени виступали за вихід Криму зі складу України.

    Найсвіжіше

    Популярне