Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    «УПЦ МП» входить до складу РПЦ: Як єрархи РПЦвУ проговорилися російському пропагандисту

    На початку року проросійські ресурси в Україні масово тиражували фільм палкого російського пропагандиста Аркадія Мамонтjова під назвою «Самосвяти». У фільмі у звичній манері російської пропаганди розповідаються про події під час утворення Православної Церкви України. Автор фільму Аркадій Мамонтов, відвертий фанат путінського режиму, за своїм рівнем відданості Кремлю не поступається своїм колегам Кісєльову і Соловйову. У 2014 році Мамонтова внесли до санкційного списку України та бази «Миротворця» через підтримку окупації Криму та частини Донбасу.

    Зараз Мамонтов обіймає посаду керівника студії «Авторская программа Аркадія Мамонтова» пропагандистського каналу «Россія-1». З 2017 року він є ведучим програми «Слєди Імпєріі», що виходить на телевізійному каналі РПЦ «Спас».

    Мамонтов – спеціаліст високого рівня у розпалюванні антизахідних і антиукраїнських настроїв в російському суспільстві. Портал «База форума свободной России» зазначає: «Мамонтову не раз доверяли самые ответственные задания по изготовлению пропагандистских материалов в кризисных ситуациях, когда создавались серьёзные угрозы репутации власти и лично Владимира Путина». Зокрема, йому було доручено зняти низку пропагандиських фільмів, в яких присутнє відверта спотворення фактів, маніпуляція та обман. Одним із таких був трисерійний фільм «Провокатори», в якому стверджувалося про причетність західних спецслужб і уряду Грузії до підготовки акції панк-гурту «Pussy Riot». Брехливий і пропагандистський характер фільму, знятого нібито на захист православ’я, викликав обурення не лише в суспільстві, але навіть у багатьох авторитетних діячів РПЦ.

    З огляду на вищевказане стає очевидним, що існування ПЦУ є болючим ударом не лише для РПЦ, але і самого Кремля. Саме це стало лейтмотивом фільму, який саму автокефалію Української Церкви розглядає ніщо інше як «бажання Америки розколотити Росію». У фільмі намагаються, нібито, розкрити інформацію про таємну змову Державного департаменту США і «таємного ордену святого Андрія – архонтів Вселенського Патріархату».

    Для цього у фільмі подаються уривки із церемонії вручення нагороди Ордена святого апостола Андрія – премії патріарха Афінагора предстоятелю ПЦУ Блаженнійшому митрополиту Епіфанію. За словами автора фільму, саме представники цієї організації, спільно із представниками влади США і тих, «кто ей служат на Украине целенаправлено вбивают большой гвоздь в тело нашей (Російської – ред.) православной церкви, раскалывая ее из нутри. Цель в американцев простая – сделть украину старотовой площадкой для ракет и воспитать сотни тысяч орков для нападения на Россию».

    Мамонтов у своєму фільмі використовує вже традиційні меседжі російської пропаганди щодо Вселенського патріарха Варфоломія та ПЦУ, називаючи її «самосвятами», а самого патріарха – «головним розкольником». Для надання відчутнішого демонічного ефекту Мамонтов заявляє, що саме «самосвятом будет грядущий антихрист». Утім таке твердження взагалі суперечить церковному розумінню. Проте цікаво не це.

    Цікавим є той факт, що коментаторами у цьому фільмі виступають єрархи РПЦвУ та їх головний спонсор – диякон Вадим Новинський. Останній також розглядає створення ПЦУ, як «американскую историю». За словами Новинського, «американцы понимают, что нужно сделать чтобы отделить Украину от России окончательно… Церковь разделить, чтоб не было церкви».

    У цьому фільмі, можливо уперше, Новінський відкрито заявив, що «единственное что нас (Росію та Україну – ред.) сейчас обьединяет эта наша православная церковь. Она распространяется на всю территорию России и Украины. Вот эта духовная сила… вот эти, как Святейший говорит, духовные скрепы, они некогда не дадут разделить два народа вот это самое важное». Таким чином Новинський, фактично, визнав вплив Росії на Україну через філію РПЦ в Україні.

    На цьому одкровення Новинського не завершились і далі він заявив, що «Украинская Православная Церковь входит в состав Русской Православной Церкви и в этом сила и Украины и украинского народу». Хоча раніше той самий Новинський спільно зі своїм священноначалієм усіляко заперечував факт входження його релігійної організації до складу РПЦ, наголошуючи на тому, що з РПЦ їх об’єднує лише «молитвенная связь».

    Виходить, такі заяви рупори РПЦвУ роблять лише на амвоні українських захоплених святинь, а в фільмах російських пропагандистів вони говорять зовсім протилежне. Так, за словами диякона Новинського, усі, хто був причетний до утворення ПЦУ не думали про Україну, а бажали «достигнуть их цели – ослабить Россию».

    Сама ж так звана «УПЦ» у цьому фільмі називається «УПЦ Московського Патріархату». Підтвердженням цьому є титри про посади і титули єрархів РПЦвУ, які знялись у цьому фільмі. Наприклад, сам очільник РПЦвУ митрополит Онуфрій підписаний як «предстоятель Украинской православной церкви московского патриархата».

    Таким самим чином вказані і його підлеглі: митрополит Климент (Вечеря), та архієпископ Феодосій (Снігєрьов).

    Єдиний, хто не вказав, у своєму титулі приставку «Московского Патриархата» виявився лише «сірий кардинал» РПЦвУ, митрополит Антоній (Паканич). Що свідчить про його рівень обізненості у подібних зйомках.

    Хоча у своїх коментарях російські владики в Україні прямо не говорили про ослаблення Росії, як їх спонсор, проте дивує сам факт участь єпископів так званої «Української церкви» в фільмі російського пропагандиста, який відкрито схвалював окупацію Криму та агресію Росії проти України. Та зважаючи на те, що нещодавно РПЦвУ зробила своїм єпископом палкого прихильника «русской вєсни», відповідь на це питання стає очевидною.

    Окрім спонсора та єрархів у фільмі знявся не менш одіозний пропагандист РПЦвУ – Васілій Анісімов, якого у фільмі назвали «глава пресс-службы Украинской православной церкви московского патриархата». Сам Васілій Анісімов не раз був героєм гучних скандалів та автором шовіністичних і неправдивих статей. Своєю деструктивною діяльністю і безглуздими заявами Анісімов ганьбив і спочилого Блаженнійшого митрополита Володимира (Сабодана). У цьому фільмі Анісімов теж прославився безглуздими заявами. На його думку, Вселенський патріарх Варфоломій мав виступити миротворцем в Україні. Адже, за словами Анісімова, Вселенський патріарх говорив, що в Україні «братоубийственная война».

    Та таких заяв від його Всесвятості патріарха Варфоломія не було. Напевно, Анісімов переплутав Вселенського патріарха із Московським патріархом Кірілом (Гундяєвим). Цікавим також є пояснення так званих «хресних ходів». За його словами, цими хресними ходами РПЦвУ «сведетельствовала патрии власти, партии злобы, партии разрухи, партии войны что есть другая Украина, которая хочет жить по другому, по других принцыпах». Саме за це, за його словами, РПЦвУ «преследовалась». Хоча Анісімов так і не пояснив за якими саме принципами хотіла і хоче жити його релігійна організація, за які вона, власне, переслідувалась, проте з огляду на сюжет фільму, відповідь і на це питання стає очевидною – за принципами «русского міра».

    У фільмі також показані американські політолог Джим Джатрас, та журналіст Джордж Міхалопулос, які у своїх коментарях всіляко демонізували Вселенського патріарха Варфоломія та представників Ордену Андрія Первозваного і возвеличували Росію та РПЦ. Не обійшлось у фільмі і без числених клікуш Московського патріархату, які вже традиційно постають як «истинные православные верующие».

    З цього фільму можна зробити декілька висновків. По-перше, у Росії досі не можуть заспокоїтись з приводу української автокефалії. З огляду на те, що подібні фільми доручають знімати вірним пропагандистам Кремля стає очевидним, що це питання стоїть одним із перших на порядку денному у РФ, тому варто бути пильними, адже Росія всіляко намагатиметься і далі шкоди ПЦУ.

    По-друге, і найголовніше, це вкотре викриття представників РПЦвУ на брехні і підтримці Росії. Меседжами, озвученими  у цьому фільмі з вуст того ж Новинського, стає зрозумілим, що представники цієї «Церкви» боряться не за «чистоту Православной веры»  а за «силу русского мира и духовних скреп». Участь російських владик у фільмі російського пропагандиста чергове цьому підтвердження. Варто окремо наголосити, що це відбувається уже на сьомому році війни, адже прем’єра цього фільму відбулась 3-го січня 2021. Чи є ще в когось після цього сумніви, що РПЦвУ служить російським інтересам?

    Найсвіжіше

    Популярне