П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Українські музейники вимагають звільнити колегу із тюрми окупантів

    Українські музейники вимагають звільнити колегу Олену Пех із тюрми так званої «ДНР». Її схопили у 2016 році під час візиту на окуповану територію до хворої матері. Окупаційна влада «присудила» Олені Пех 13 років позбавлення волі.

    Про це йдеться у відкритому зверненні Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ Ukraine) та Національного комітету ІСОМ Польщі (ICOM Poland) до Голови ОБСЄ щодо звільнення Олени Пех.

    «…Від імені усієї музейної спільноти України, а також від колег з ICOM Poland, хочемо звернути Вашу увагу на ситуацію, що викликає наше глибоке занепокоєння.
    9 серпня 2018 року у м. Горлівка, на території окремих районів Донецької області України, які з 2014 року перебувають під російською окупацією, було затримано нашу колегу Олену Пех, мистецтвознавицю і наукову співробітницю Горлівського художнього музею… пані Олену схопили і звинуватили у «зраді» та «шпигунстві» підконтрольні Росії формування. Після затримання її піддавали жорстоким тортурам, щоб припинити їх пані Пех навіть намагалася вчинити самогубство», йдеться у зверненні адресованому Голові ОБСЄ Анн Лінде.

    Музейники закликали Голову ОБСЄ задіяти усі важелі впливу, для звільнення Олени Пех і якомога швидше забезпечити доступ представників «Червоного Хреста» до пані Пех та інших бранців. «Зокрема, просимо підняти це питання через представників ОБСЄ у Тристоронній контактній групі на найближчому засіданні».

    Зазначається, що на підставі отриманих під тиском свідчень, у березні 2020 року Олену Пех у так званій «ДНР» «засудили» до 13 років позбавлення волі і наразі вона перебуває у колонії №127 у м. Сніжне.

    У 2014 році разом з неповнолітньою донькою вона виїхала з окупованої території до м. Одеса, але з 2016 р. була змушена регулярно їздити до Горлівки, щоб піклуватися про свою матір, яка потребувала медичної допомоги і догляду через погіршення стану здоров’я. Під час однієї з таких поїздок пані Олену затримали окупанти і висунули її «звинувачення».

    «Немає жодних сумнівів у тому, що усі «обвинувачення» проти неї є абсурдними. Пані Олена Пех є заручницею. Практика захоплення у заручники цивільних осіб для подальшого тиску на Україну чи отримання викупу з близьких є поширеною на тій території, де не діють норми права і немає правосуддя. На це неодноразово звертали увагу правозахисники, журналісти та колишні бранці», – підкреслюють українські та польські музейники.

    Українська влада докладає необхідних зусиль для звільнення пані Пех, її включено до списку утримуваних осіб, яких пропонується взаємно звільнити. На жаль, заплановані у 2020 році звільнення так і не відбулися.

    Також, на жаль, представники російської сторони не виконали взяті на себе зобов’язання і не забезпечили доступ до бранців представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

    «Переконані, що звільнення невинної людини, беззахисної жінки, яка стала жертвою міжнародного збройного конфлікту, буде надихаючим актом гуманізму та ознакою того, що навіть найгостріше протистояння колись закінчиться і настане мир, якого ми усі прагнемо», – підсумовують у зверненні.

    Найсвіжіше

    Популярне