Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    На Хмельниччині парафія ПЦУ увійшла у власний храм після тривалої боротьби в судах з РПЦвУ

    Після тривалої боротьби у судах із представниками московського патріархату, громада Православної Церкви України у селі Лисогірка на Хмельниччині змогла звершити богослужіння у власному храмі.

    Про це повідомив митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський ПЦУ Антоній (Махота) у своєму Facebook.

    «Скільки років духовної неволі, але 24/02/2019 віряни повстають проти московського панування і приймають рішення бути в Помісній Православній Церкві України – ПЦУ», – написав митрополит Православної Церкви України.

    За його словами, після двох років безчисленних судів з «русским миром», 18 січня 2021 року напередодні Свята Богоявлення Господнього селяни накінець законно потрапили у свій законно збудований храм.

    «Російська імперія назавжди закінчила своє існування в мальовничому українському селі Лисогірка. Вітаємо вірян і нехай буде лунати українська мова в українському храмі!», – зазначив владика.

    Він розповів коротку передісторію місцевості.

    До 30-х років XIX ст. с. Лисогірка являла собою незначне поселення, не більше 10 селянських хат, що приписане було до села Чарторийки і входила у склад Меджибізького ключа князів Чарторийських. За участь у польському повстанні останнього з власників Адама Чарторийського Лисогірка була конфіскована у державну казну Російської імперії і перетворена у військове поселення. Сюди було переселено частину населення з ліквідованого 1831 році с. Чорторийка. У 1841 році селяни наскору збудували дерев’яну цвинтарну церкву в честь святих безсребреників Косьми і Даміана, яка декілька років була і приходською. Потім на державний кошт був закладений цегельний, однокупольний храм разом із дзвіницею і освячений у 1847 році.

    Нагадаємо, у Хмельницьку заклали будівництво полкового храму для воїнів ССО.

    Найсвіжіше

    Популярне