Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ в Україні боїться правди і боїться, що люди почують правду від патріарха Варфоломія

    Російська православна церква в Україні боїться правди і боїться, що люди почують правду із уст патріарха Варфоломія, який приїде в Україну.

    Таку думку висловив митрополит Вінницький і Барський Симеон в інтерв’ю для РІСУ, відповідаючи на питання в контексті візиту Вселенського патріарха Варфоломія до України.

    «Іде свого роду зомбування. Підготовка людей до того, щоб вони цей візит не сприймали і навіть не слухали того, що скаже Патріарх. Візит все одно відбудеться. Він відбудеться на високому державному рівні, адже Патріарха Варфоломія запросив Президент. Тобто організовувати деталі візиту (перебування, охорону і т.п.) буде держава, а ми, як Церква, вже будемо долучатися і робити те, що маємо по «церковній лінії». Процес підготовки до візиту Його Всесвятості в Україну уже запущений на державному рівні. І звичайно, що в МП незадоволені, бо кажуть, що буде якийсь «новий виток». Так, буде. Якщо люди почують слово правди з уст Патріарха, то вони захочуть перейти. Адже буде говорити Патріарх, в присутності Президента, і це будуть транслювати всі канали, і це буде говоритися на весь світ. Тому можна сказати, що проблема в тому, що РПЦ в Україні боїться правди і бояться, що люди почують правду», – сказав митрополит Симеон.

    Він зауважив, що на превеликий жаль у Московського Патріархату радіють, коли в ПЦУ щось погано, а коли у ПЦУ все добре – то вони дуже обурюються. «Так і з візитом Вселенського Патріарха. Вони з цього приводу нічого нового не кажуть, а тільки лякають і готують людей до протестів і до несприйняття приїзду Вселенського Патріарха і того, що він тут буде говорити».

    У цьому контексті митрополит Симеон згадав ситуацію, яка була у 2018 році, коли, тодішніх єпископів УПЦ МП, Президент Порошенко запрошував на зустріч.

    «Зустріч не відбулася із тією великою кількістю архиєреїв, як було заплановано, нас тоді прийшло тільки троє. А я казав, що якби тоді всі архиєреї почули, що говорить Петро Олексійович, то може б потім і з участю в Соборі ситуація по-іншому склалася. Багато архиєреїв теж до цього схилялися: і владика Анатолій (Гладкий) (митрополит Сарненський і Поліський УПЦ МП – В.М.), і здається, владика Августин (Маркевич) (митрополит Білоцерківський і Богуславський УПЦ МП – В.М.), і я говорили, що це чудовий шанс. Ми можемо почути думки Президента із перших уст, а також зможемо поставити йому свої питання і висловити зауваження, особисто, в очі. Де ще буде така можливість? Ніхто крім трьох не захотів іти».

    Він підкреслив, що в московському патріархаті нічого нового не придумали, і саме там, де діалог потрібен, вони відкидають навіть його найменшу можливість.

    «Згадайте, що коли приїхали в Україну Екзархи Вселенського Патріарха, вони їх відмовилися приймати. Митрополит Онуфрій і інші єпископи хвалилися тим, що відіслали назад листи Вселенського Патріарха. І ось зараз так само – не знаючи, що скаже під час свого візиту Патріарх Варфоломій, а радше придумуючи, що він скаже, вони вже починають із цим боротися. Повторюю – точно така сама ситуація була в листопаді 2018. Президент хотів поговорити, а архиєреї на цю розмову не пішли. Не пішли, бо були ті, які боялися, що коли архиєреї почують те, що ми троє почули від Президента, то згодом більше архиєреїв пішли б і на собор», – підсумував митрополит ПЦУ.

    Нагадаємо, організатором мітингів проти Варфоломія виявився сепаратист і прихильник комунізму. Також ми писали, що РПЦвУ боїться візиту патріарха Варфоломія як вогню, бо будуть нові переходи до ПЦУ.

    Вселенський патріарх запевнив, що здійснить свій візит в Україну у 2021 році на День Незалежності України. Візит відбудеться на запрошення президента України Володимира Зеленського.

    Найсвіжіше

    Популярне