П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    ЗМІ розказали про найстарішу церкву Чернівців, яка зараз належить ПЦУ

    Миколаївська церква, що знаходиться в самому центрі Чернівців, на вулиці Сагайдачного є найдавнішим храмом міста. З першого погляду і не скажеш, що невеликій дерев’яній церкві вже понад 400 років.

    Споруджений цей храм був в 1607 році у житловому масиві Селище поруч з давніми Чернівцями. У результаті однієї із численних перебудов церкви, її продовжили на 2,5 метри, тому на вигляд храм тепер став більш присадкуватим.

    У 1992 р. святиня згоріла (за інформацією сайта “Дерев’яні храми України” пожежа знищила церкву на дві третини – прим. ДФУ), тому сьогодні збереглася тільки відновлена споруда. Існує думка, що тоді церкву спалили рекетири, які не отримали грошей від настоятеля.

    Поштівка, видана 1899 року Л Кьоніґом у Чернівцях.
    Мурована дзвіниця (1868 р.) нині вже не існує. Світлина: “Дерев’яні храми України”

    Також Миколаївський храм часто називають козацькою церквою. Така назва пов`язана із численними переказами про те, що сюди приходили молитися славетні козаки. Серед них Петро Сагайдачний, Богдан Хмельницький та Іван Мазепа.

    Гетьман П. Сагайдачний молився тут перед своєю битвою з Османською імперією. У стінах храму відспівували сина Б. Хмельницького – Тиміша, якого вбили під час походу молдавських військ. І тут же читав молитви і знаменитий гетьман І. Мазепа після своєї поразки у Полтавській битві.

    Джерело: Молодий Буковинець

    Найсвіжіше

    Популярне