Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Позбавлений сану Андрєй Кураєв подав апеляцію на ім’я моспатріарха Кіріла

    Відомий протодиякон Російської православної церкви Андрєй Кураєв, позбавлений церковним судом сану, оприлюднив текст апеляції, яку він надіслав на ім’я предстоятеля РПЦ патріарха Кіріла (Гундяєва).

    Звертаючись до моспатріарха, Кураєв вказав на численні процесуальні порушення, які допустив суд розглядаючи справу по суті.

    По-перше, Кураєв звертає увагу, що суд не надав йому час на ознайомлення з обвинуваченням, чим порушив Перше канонічне послання св. Кирила Александрійського. По-друге, суд не прийняв до уваги вибачення Кураєва перед родиною померлого протоєрея Алєксандра Агєйкіна та перед митрополитом Тіхоном (Ємєльяновим).

    Окрім цього, Кураєву було заборонено під час засідання користуватись телефоном, комп’ютером та інтернетом. Місіонер вказує, що згідно з “Положенням про суд”, повноважень на винесення такої заборони у церковного суду немає.

    Наступним пунктом, він вказав відмову церковного суду розглядати свідчення про гомосексуальну поведінку архієпископа Гомельського Стефана, у тому числі, письмові, не анонімні покази постраждалих. Натомість, суд просто визнав їх наклепом.

    Андрєй Кураєв зауважив, що суд обвинуватив його в тому, що я не надав фактів про належність архієреїв РПЦ до числа мужоложців. Однак для виявлення беззаперечних фактів потрібно проводити розслідування, чого в РПЦ зроблено не було. Хоча, оприлюднених Кураєвим даних повинно було б вистачити для початку офіційного вивчення обставин справи.

    Кураєв також заявляє, що суд порушив 25-е апостольське правило “не помстись двічі за одне”. За образу покійного протоєрея Алєксандра Агєйкіна Кураєва вже карали 8-місячною забороною у служінні, за образу митрополита Нікодима (Ротова) він відбув покарання у вигляді звільнення з професури Московської духовної академії. А тепер, за цими ж звинуваченнями його позбавили сану.

    Окрім цього, Андрєй Кураєв наголосив, що суд припустився процесуальної помилки, коли ввів у вирок слово “наклеп”. У Росії, даний термін відноситься до сфери кримінально-правового регулювання, відтак, визнати інформацію наклепом може лише суд Російської Федерації.

    Також, на думку підсудного, суд помилково вживає термін “хула на Церкву”. Церковні канони не передбачають такого поняття взагалі. Немає такого твердження і у світському праві.

    На підставі викладеного, Андрєй Кураєв звертається до патріарха Кіріла (Гундяєва) з проханням призначити повторне слухання справи у присутності обвинуваченого і дозволити йому під час засідання користуватись засобами мобільного та інтернет зв’язку.

    Найсвіжіше

    Популярне