П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Опальний диякон РПЦ Кураєв розглядає апеляцію до Вселенської Патріархії

    Позбавлений сану диякон РПЦ Андрєй Кураєв допускає можливість апеляції до інстанцій Вселенської Патріархії проти рішення єпархіального суду.

    Про це написав сам опальний клірик РПЦ у своєму блозі.

    Чи згодні московські каноністами з правом Вселенського патріарха приймати такі апеляції – питання десяте. Важливо, що він вважає себе вправі приймати і розглядати апеляції з усіх помісних церков. І його каноністи це право готові обґрунтувати. Протест Моспатріархіі буде позбавлений моральної сили, бо патріарх Кіріл канонізував митрополита Бенулеску-Бодоні, який в своєму, Вселенському патріархаті, був позбавлений сану, але перейшов в російську систему.

    При моїй апеляції до Константинополя відкриваються дві можливості:
    – Вселенський Патріарх відновлює мене в дияконському гідність, але вважає мене дияконом Московської Патріархії.
    – Вселенський Патріарх відновлює мене в дияконському гідність і приймає в свій клір, формально приписуючи мене до якогось свого приходу в Європі (можливо, російськомовному).

    В обох випадках я не зможу служити в Росії. Але зможу продовжувати вважати себе дияконом. І зможу іноді служити «на виїзді». Оскільки жодна інша помісна церква, крім московської, що не порвала євхаристійного та канонічного спілкування з Константинополем, в принципі константинопольський клірик може за наявності відповідних документів брати участь в службах у всіх них.

    Це ще не моє рішення, це просто перебір можливостей.

    Я уточнив: для Константинополя не має значення час подачі апеляції до них: чи пройде місяць після місцевого вироку або 20 років. Тому, якщо відчую екзистенціальну необхідність для мене в перебуванні у дияконів, я подам цю апеляцію.

    Але те, що може стати великим полегшенням особисто для мене і на невеликий залишок мого земного життя, може виявитися невеликою проблемою для всієї всесвітньої православної церкви і на століття.

    Найсвіжіше

    Популярне