П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Еволюція QAnon: Від купки гіків до радикального руху

    Шанувальники теорій змов QAnon в США, під чуйним курирування з Росії, з нешкідливих гіків перетворилися в радикальне угруповання.

    Поки рибка не є вистрибне на поверхню, ніколи не дізнаєшся, який косяк ховається під водою. І поки у штурмі Капітолію у Вашингтоні не взяли участь представили досить цікавого руху QAnon, яке привертає увагу не стільки сліпою підтримкою Дональда Трампа, скільки клятвенню симпатією до Путіна, про нього не було прийнято говорити всерйоз.

    А між тим, арізонський актор-невдаха Джейк Анджелі, який не домігся цього успіху на терені своєї професійної діяльності і подався в конспірологію, своїм епатажним виглядом бика змусив звернути погляд на осередки організації QAnon не тільки всередині США, але по всьому світу!

    Конспірологічний рух QAnon, ще донедавна сприймався як збіговисько гіків і адептів теорій змови, сьогодні являє собою серйозну суспільну силу з елементами неконтрольованого радикалізму, підтримуючу Трампа і … Владіміра Путіна. При цьому ті конспірологічні теорії, що поширюються через дану велику групу однодумців, співзвучні з тими фейками і маніпуляціями, з якими ми могли зустрічатися в російських ЗМІ.

    Тобто, фактично, QAnon практично завжди вторить російській пропаганді.

    Наприклад, у вересні минулого року в Лондоні, Берліні, Парижі та Бостоні пройшли масштабні протести, метою яких було заперечення коронавірусу! І саме члени руху QAnon стали основою цих протестів, які вторили головним наративам російської пропаганди, які спростовують реальну загрозу COVID-19.

    Але ще до цих масштабних протестів, у серпні 2020 року, були опубліковані дані дослідження, присвячені динаміці поширення теорій QAnon. Згідно з опублікованою інформацією, з грудня 2017 року в поширенні повідомлень QAnon брали активну участь боти, пов’язані з російськими спецслужбами. Хештег #qanon виявився найпопулярнішим серед російських спецакаунтів (які Twitter заблокував в кількості 4 тисяч за поширення дезінформації) і був згаданий більше 17 000 разів.

    Цікаво також те, що витоки QAnon походять від появи на популярному форумі 4Chan користувача під псевдонімом Q, який представлявся як офіцер військової розвідки з високим рівнем допуску до державних секретів. Цими секретами він і став ділитися з усіма охочими. Ось тільки всі вони носили конспирологічний та часом абсурдний характер, практично завжди не підтверджувалися часом. Але популярність теорії змов не тільки зробила цього користувача “лідером громадської думки”, але і дозволила з нуля створити рух, апогеєм досягнення якого став штурм Капітолію.

    І, що дуже показово, штурм активно висвітлювався практично всіма інформаційними майданчиками, що мають заступництво російської військової розвідки ГУ ГШ ЗС РФ (ГРУ).

    До того ж нагадаю, що конспірологічні теорії – це один з елементів як радянської, так і сучасної російської пропаганди. Наприклад, в 1990-х, коли в злиденній Росії ще не була відновлена ​​пострадянська пропагандистська машина, з’явилася величезна кількість псевдовчених, експертів і політологів, які завалювали громадян РФ конспірологією, відволікаючи тим самим від насущних, внутрішніх проблем.

    Еволюцію даного руху ми могли спостерігати десятиліттями, але ще ніколи адепти теорій змов не являли собою загрозу як антисоціальний елемент, що радикалізує суспільство, з реальною загрозою для конституційного ладу в державі. Але, як показує час – на все свій час. І не виключаю, що якщо ще пару років тому світ трясла загроза ІГІЛ, то в майбутньому правонаступником цієї терористичної організації цілком може стати QAnon.

    Олександр Коваленко, експерт

    Найсвіжіше

    Популярне