П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Два роки тому підписали Томос про автокефалію ПЦУ

    5 січня 2021 року в Україні відзначають другу річницю надання Православній Церкві України Томосу про автокефалію.

    Так, наша Церква, як єдина канонічна правонаступниця Київської митрополії, стала 15-ю у Диптиху автокефальних Церков Вселенського Православ’я, повідомляє у Facebook пресслужба ПЦУ.

    «Томос, наданий Українській Церкві, свідчить про її автокефалію, тобто самостійність, адміністративну незалежність від інших Православних Церков, але догматичну, канонічну та євхаристійну єдиність із ними. Особливість “українського” Томосу полягає в тому, що в ньому згадують імена предстоятеля і глави держави, при яких його надано», – йдеться в повідомленні.

    Нагадаємо, що церемонія підписання Томосу відбулася після спільного молебню Вселенського патріарха Варфоломія і предстоятеля Православної церкви України митрополита Київського і всієї України Епіфанія у храмі Святого Георгія на території Вселенського патріархату у Стамбулі.

    Згідно Томосу Православна Церква України отримує миро від Константинополя, як й низка інших, в тому числі давніх, помісних Церков. Цим підкреслюється вселенська єдність Церкви Христової, яка хоча і поділена за умовами світу цього на Помісні частини, але залишається Єдиною Церквою, єдиним містичним Тілом Христовим.

    У ПЦУ підкреслили, що Томос є патріаршої грамотою, яка офіційно затверджує канонічний автокефальний статус української Церкви як однієї із 15 помісних православних церков світу. Цей документ видається один раз і є основою існування церкви. Він діє з моменту його підписання.

    Виготовленням “українського” Томосу займався відомий на весь світ іконописець і каліграф єромонах Лука, який звершив цю роботу з благословення ігумена Ксенофонтського монастиря на Афоні архімандрита Олексія. Чернець каліграфічно оформив текст у старовинному стилі на пергаменті. 4 січня 2019 року він особисто привіз оригінал документа в Стамбул (Туреччина).

    Фото: Вікіпедія

    «Всі помісні Церкви, окрім давніх, проголошених ще Вселенськими соборами, мають свої Томоси про автокефалію. Але за текстом вони дещо відрізняються один від одного. У документах інших Православних Церков можна зустріти згадки, наприклад, про історію певної Церкви. Водночас у них є чимало спільних рис. У кожному Томосі наголошують, що Церква та її предстоятель має неодмінно «в чистоті зберігати православну віру», – підкреслили в ПЦУ.

    Фото: РБК

    Окрім того, в Томосі вказують назву Церкви, титул її керівника, який після обрання має встановити (налагодити) відносини з іншими помісними Православними Церквами. Також предстоятель Церкви має надіслати листи іншим очільникам Церков із повідомленням про сходження на кафедру і сповідання православної віри.

    Із повним текстом Томосу можна ознайомитися за посиланням.

    Нагадаємо, що 15 грудня 2018 року в Україні створено єдину Помісну Православну Церкву України. Предстоятелем церкви було обрано митрополита Епіфанія.

    Найсвіжіше

    Популярне