П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У РПЦвУ кидають виклик Синоду РПЦ і знову заговорили про «вищість» за всіх

    Заступник голови Відділу зовнішньоцерковних зв’язків РПЦвУ (так звана «УПЦ МП») протоєрей Микола Данилевич заявив, що втиснути аспекти життя РПЦвУ в рамки деяких регламентуючих документів «вже складно, а йноді й неможливо».

    Так Микола Данилевич прокоментував рішення Синоду РПЦ, якими РПЦ в Україні (так звана «УПЦ МП») не має права сама затверджувати тексти служб, акафістів, окремих богослужбових текстів місцевошанованих святих, а також видавати відпускні грамоти клірикам без погодження з Моспатріархом.

    Заява Данилевича стосується журналу №113 Синоду РПЦ, де йдеться про те, що тексти служб святим Самокеровані Церкви повинні узгоджувати з Московською патріархією. «Статус УПЦ вище Самокерованої Церкви. Тому, це рішення не стосується УПЦ (РПЦвУ – ред.)», – зазначив Данилевич і злукавив.

    Якби клірики РПЦвУ не намагалися ставити себе вище за всіх, в них це не виходить. На сайті Моспатріархії так звана «УПЦ МП» знаходиться в переліку «Самокеровані Церкви». Без жодних ознак особливості статуту філії РПЦ в Україні.

    Далі, фактично, Микола Данилевич кидає виклик своєму керівництву з Москви. «УПЦ (РПЦвУ – ред.) зростає і розвивається, і втиснути назад деякі аспекти її життя в рамки деяких регламентуючих документів вже складно, а іноді й неможливо», – підсумував Данилевич.

    Найсвіжіше

    Популярне