Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Моспатріарх Кіріл для Кремля вже не партнер, а обуза

    Архієпископ Євстратій: «Патріарх Кіріл платить за дворазову відмову визнати УПЦ автокефальною». Патріарха Кіріла «наздоганяють» наслідки його дій та рішень із минулого, він вже втратив авторитет.

    Про це розповідає «Главком» з посиланням на допис речника ПЦУ, архієпископа Євстратія (Зоря).

    За його словами, патріарх Кіріл платить за дворазову відмову визнати УПЦ автокефальною, коли така можливість була. Цим можна було уникнути багатьох втрат і для церкви, і навіть для самої Московської патріархії – в 1992 році та у 2017-2018 роках.

    «Показавши всім, що можна першого з ієрархів РПЦ митрополита Філарета лише на підставі «політичної доцільності» піддати «позбавленню сану» й навіть «анафемі», він відкрив «скриню Пандори». Бо тепер будь-хто (хоч ексцентричний Діомід, хоч вбивця Романов, хоч відлучений Лукіяник) може проклинати будь-якого ієрарха і вважати їх за ніщо, а себе – за мірило істини. Обманувши Вселенського Патріарха та інших Предстоятелів, коли порушив обіцянки і в останній момент спробував зірвати Всеправославний Собор 2016 р., він пожинає плоди у вигляді втрати впливу навіть у тих Помісних Церквах, які вважалися непорушними союзниками МП», – розповів архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій.

    Речник ПЦУ нагадав, що патріарх Кіріл уклав союз із Кремлем в 2009 році. «Кільце влади», яке дає кремлівський Саурон, завжди означає рабство, а не владу. Для всіх уже очевидно (мабуть, і для самого Патріарха Кирила), що більша частина його амбіцій та планів, з якими він йшов до трону протягом 1990-х та 2000-х  зазнала краху», – сказав він.

    Владика зазначив, що патріарх Кіріл не має ніякого суспільного авторитету, він втратив контроль над процесами у РПЦ.

    «Авторитет РПЦ у Вселенському Православ’ї підірвано. Контакт і довіру влади втрачено, для Кремля він уже не партнер, а обуза й подразник. І навряд чи хтось – хоч «МП-ліберали», хоч «МП-консерватори» – від його подальшого правління можуть очікувати чогось позитивного», – підсумував архієпископ Євстратій.

    Нагадаємо, останній рік загострилися суперечки між Моспатріархом Кірілом та духівником Путіна, митрополитом Псковським Тіхоном (Шевкуновим). Зокрема, цього року російське телебачення вперше вело трансляцію великоднього богослужіння, яке очолював саме митрополит Тіхон.

    Експерт Костянтин Еггерт вважає, що предстоятель РПЦ налаштував проти себе Кремль, інтелігенцію і православних фундаменталістів. Дії патріарха Кіріла в період пандемії підірвали його авторитет назавжди.

    Найсвіжіше

    Популярне