П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    За 2020 рік контррозвідка СБУ затримала 11 російських агентів

    Служба безпеки України оприлюднила звіт за результатами контррозвідувальної діяльності у 2020 році. Підсумкові дані висвітлено на офіційному сайті СБУ.

    Зокрема, повідомляється, що протягом поточного року СБ України припинила діяльність 4 агентурних мереж та затримала 11 агентів російських спецслужб, трьох з яких – під час спроби вчинення диверсій і терактів на об’єктах критичної інфраструктури.

    Ілюстрацію взято з ssu.gov.ua

    При цьому, частина осіб, які діяли на шкоду Україні, вже отримали судові вироки. Наприклад, агента Федеральної служби безпеки РФ, який мав підірвати сховище з аміаком на території ПАТ “Сєвєродонецьке об’єднання “Азот”, засуджено до 10 років ув’язнення. Окрім цього, вирок у вигляді позбавлення волі на 12 років отримали двоє громадян, які за завданням так званого “МДБ ДНР” брали участь у вчиненні теракту в Донецькій області.

    Також агента ФСБ було затримано на Луганщині. Він намагався передати іноземній стороні секретну документацію щодо розробленого оборонною промисловістю України ракетного комплексу “Нептун”.

    У звіті йдеться про те, що агентура спецслужб РФ була виявлена в органах державної влади та серед правоохоронців. Зрадниками України виявились колишній генерал-майор СБУ, посадовець одного з міністерств та інші.

    На території Херсонської та Волинської областей контррозвідка СБУ викрила цілі агентурні мережі. Першою керувала експрацівниця облдержадміністрації, а члени другої збирали інформацію про військові об’єкти регіону.

    Загалом у 2020 році за матеріалами контррозвідки розпочато 288 кримінальних проваджень за злочини проти основ національної та громадської безпеки.

    Найсвіжіше

    Популярне