Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Близько 300 тисяч українців в ОРДЛО отримали паспорти РФ примусово, — Рєзніков

    У тимчасово окупованих районах Донецької та Луганської областей близько 300 тисяч громадян України примусово пройшли окупаційну паспортизацію. У тимчасово окупованому Криму це число сягає 2 мільйонів.

    Про це в інтерв’ю «ТСН» заявив віце-прем’єр-міністр, міністр реінтеграції Олексій Рєзніков.

    За словами міністра, всі українці, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, є заручниками окупаційного режиму. В Україні дану проблему хочуть вирішити за допомоги законопроєкту про державну політику перехідного періоду, який ще розробляється.

    «Люди змушені брати ті паспорти, тому що вони є заручниками, це їх спосіб виживання там. Тому засуджувати їх за це ми точно не маємо жодного права. Тому держава повинна знайти механізм, як з цими наслідками потім діяти», — сказав Рєзніков.

    У той самий час міністр зазначив, що коли відбудеться деокупація, у них буде право вільного вибору, що робити з тим паспортом. Задекларувати, що вони від нього відмовляються, визнають тільки українське громадянство.

    «Це буде їхнє рішення. Можливо, хтось для себе вирішить, що хоче бути громадянином Росії — має право — це його життя, будь ласка. Тоді визначайтеся, що ви робите з українським паспортом», — сказав Рєзніков.

    Він наголосив, що позбавлення українського громадянства можливе за інших обставин — це державна зрада тощо. У даному випадку, за словами Рєзнікова, наявність іншого громадянства не є ознакою державної зради.

    «Тому людина має для себе визначитися, хто вона після деокупації: громадянин України чи РФ. Під час перехідного періоду буде точно запропоновано визначитися. У нас же проживають громадяни інших країн, без громадянства за законом на території України. Але якщо ти не громадянин України, то не маєш права обирати, бути обраним, претендувати на посади на держслужбі», — підсумував міністр.

    Нагадаємо, влітку 2019 року президент Росії Владімір Путін підписав указ, який спрощує отримання російського громадянства для жителів будь-якого району Луганської чи Донецької областей.

    Постійний представник президента України в АР Крим Антон Кориневич заявляв про насильницьку паспортизацію українців у тимчасово окупованому Криму. Раніше, у лютому 2017 року, президент РФ видав указ про визнання документів, виданих так званими «ЛНР» і «ДНР», але навіть в Росії вони ніким не визнавалися.

    Об’єднаний Королівської інститут оборонних досліджень зазначав, що внесення В.Путіним зміни в закон про громадянство стало ще одним кроком на шляху реалізації російським керівництвом агресивної регіональної зовнішньої політики і політики безпеки, важливою складовою якої є створення на всьому пострадянському просторі прецеденту транснаціонального громадянства.

    Найсвіжіше

    Популярне