«Напередодні Нового року, 31 грудня, на нас чекає унікальна подія – світова прем’єра під назвою #Березовський275. В Андріївській церкві пролунають усі три симфонії Максима Березовського: до-мажорна, відома з 2016 року, і дві нові – віднайдені нещодавно у Паризькому національному архіві», – написав він.

За словами Ткаченка, диригуватиме Кирило Карабиць – один з найвідоміших у світі українських майстрів, який і відшукав невідомі раніше симфонії. Виконуватиме симфонії Національний камерний ансамбль “Київські солісти”.

Міністр зазначив, що прем’єра запланована спеціально цьогоріч, до 275-річчя від дня народження Березовського. «Маестро є класиком української та європейської музики, а його симфонія До мажор стала першою українською симфонією. До речі, її ноти зберігаються в архівах Ватикану», – підкреслив Ткаченко.

Міністр також відзначив, що концерт #Березовський275 – унікальний дарунок музичній сучасності України, адже понад два сторіччя ці твори вважались втраченими.

Побачити концерт зможе кожен охочий завдяки UA Культура-Суспільне. Трансляція розпочнеться о 18:00 31 грудня на сторінці Кирила Карабиця у Фейсбуці та на Youtube-каналі Фонду пам’яті Володимира Горовиця.

Співорганізатори концерту #Березовський275 – Міністерство культури та інформаційної політики й Держагентство з питань мистецтв та мистецької освіти.

27 жовтня 2020 року виповнилося 275 років з дня народження видатного українського композитора Максима Березовського. Він пішов із життя у віці всього лише 31 рік.

Значну частину творів Максима Березовського після його смерті було знищено, а ті, що збереглися, – розсіяні по архівах різних міст і навіть країн світу.