Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У 2016 році Варфоломій дав РПЦ 4 роки, щоб вирішити питання України, – архієпископ Хризостом

    Предстоятель Православної Церкви Кіпру, архієпископ Кіпрський Хризостом висловився про стан православ’я і про автокефалію Православної Церкви України. Він сказав, що знав лише напівправду, коли підтримував РПЦ.

    Про це повідомляє orthodoxtimes.com.

    «На жаль, я знав половину правди, коли підтримав Москву». Він додав, що Україна завжди залишалася під владою Вселенського Патріархату до моменту надання Томосу про автокефалію ПЦУ.

    Архієпископ Хризостом зустрівся із дев’ятьма із тринадцяти православних предстоятелів і обговорив тему Української Церкви за останні три роки.

    «Патріарх Московський сказав нам, що обіцяв бути присутнім на Критському соборі в червні 2016 року і що Варфоломій пообіцяв не піднімати питання України. Однак Кирило сказав нам половину правди. Він не сказав нам, що Варфоломій дав їм чотири роки, щоб це вирішити».

    Предстоятель Кіпрської церкви сказав, що дізнався правду, коли відвідав Константинополь у березні минулого року, і всі подробиці йому повідомив Вселенський патріарх, який пояснив, що Україна ніколи не була передана Російській церкві, московському патріархату.

    Щодо участі політиків у справах Церкви, архієпископ Кіпру наголосив: «Це жарт, коли вони кажуть, що Вселенський патріарх фінансується США. Чи потрібно Вселенському патріарху чи мені гроші від США чи від когось іншого».

    Нагадаємо, раніше грецький митрополит заявляв, що Критський собор 2016-го міг розв’язати українське питання, але РПЦ пішла в самоізоляцію. Таким чином РПЦ не може нікого звинувачувати в розколі, адже сама дала початок цьому після неучасті у Критському соборі в 2016 році.

    Найсвіжіше

    Популярне