Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Критський собор 2016-го міг розв’язати українське питання, але РПЦ пішла в самоізоляцію, – Елладський митрополит

    Митрополит Ново-Іонійський, Філадельфійський, Іракліонський та Халкідонський Гавриїл розкритикував Російську православну церкву через неучасть у Критському соборі й небажання вирішувати тоді українське питання автокефалії.

    «Тому, говорячи про розкол, давайте спочатку наполегливо піддамо себе критиці. Ніхто нехай не залишається осторонь. Якби патріарх Московський Кіріл брав участь у Критському Соборі, ми б сьогодні не говорили про розкол православної церкви. Всеправославна єдність виявляється не на основі рас і мов, а на основі спільної віри. Ця віра існує. Але це також вимагає участі всіх нас», – сказав митрополит Елладської православної церкви Гавриїл, передає Orthodox Times.

    «Дійсно, участь всіх Автокефальних Православних Церков та підданих могла б забезпечити розв’язання українського питання, а також будь-якої канонічної проблеми кожної помісної Церкви. Однак сестра, Російська православна церква, віддала перевагу іншому шляху. Вона віддала перевагу ізоляції. Це найпростіший випадок…Христос молився своєму Отцю за всіх своїх учнів на Тайній вечері. Були присутні всі дванадцять. Один пішов … але він був присутній. Він бачив, чув, переживав», – додав єрарх.

    За його словами, негативне ставлення офіційного російського церковного керівництва в останні роки, його неучасть з чисто політичних причин у Священному і Великому Критському Соборі, утримання від обговорення критичних церковних проблем «є однією з постійно змінюваних точок розбіжності з іншими Помісними Автокефальними Православними Церквами».

    Митрополит Гавриїл додав, що в православ’ї з часом назбиралось багато проблем, які планували вирішити на Всеправославному Соборі на Криті, достатньо було Російській церкві прийти на нього.

    «Однак, як нагадування про сучасну реальність, ми згадуємо про початок процесу Священного і Великого Синоду в Родосі в 1961 році амбітним Вселенським Патріархом Афінагором. З того часу минуло майже 60 років підготовки. Чинний Вселенський патріарх (Варфоломій І, – ред. ДФУ) скликав Всеправославний синод. Він підготував роботу і подбав про зустріч. Достатньо було лише участі», – сказав митрополит.

    Розкол, на його думку, поглиблюється через секуляристську логіку та впливу на церкву економічних й кількісних чинників.

    Найсвіжіше

    Популярне