Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній освятив храм Межигірського чоловічого монастиря

    Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній 25 грудня 2020 року звершив освячення новозбудованого Спасо-Преображенського храму Межигірського у чоловічому монастирі, що розташований біля с. Нові Петрівці Київської області.

    Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

    Предстоятель Православної Церкви України після освячення храму очолив у ньому першу Божественну літургію. Його Блаженству співслужили настоятель храму ігумен Спиридон (Матіящук) та запрошене духовенство.

    Монастир існував у місцевості Межигір’я від часів Хрещення Русі-України аж до 1935 року. У XXI столітті з Божого Промислу Спасо-Преображенський чоловічий монастир відроджений та належить до єдиної Помісної Української Православної Церкви.

    Під час відправи лунала всеукраїнська молитва за припинення епідемії коронавірусу.

    Наприкінці літургії Блаженнійший Митрополит Епіфаній звернувся до вірян з першосвятительським словом й привітав громаду з освяченням престолу й храму.

    «Ми освячуємо храм і відновлюємо разом з вами історичну пам’ять, бо колись на цих пагорбах, на цьому святому місці, майже тисячоліття діяв Спасо-Преображенський монастир. Були різні часи, часи розквіту і часи занепаду, але остаточно діяльність монастиря була припинена у 1935 році безбожною більшовицькою владою. Настав час збирати це розкидане каміння. Свого часу його розкидали наші попередники, але нам випала ця особлива місія – збирати це каміння і відроджувати історичну пам‘ять, пам‘ять про святині нашого українського народу. Упродовж останніх 5 років на цьому місці відроджується та давня святиня і ми віримо, що вона відновиться у всій своїй красі», – наголосив Митрополит Епіфаній.

    «Сьогодні ми вдячні Богові, що Господь благословляє кожному із нас брати участь у відродженні давньої святині. Якби Господь не благословив, то не було б побудовано цього храму. Ми пригадуємо ті події, які вирували декілька років тому. Завдяки повороту, який відбувся в час Революції гідності, стало можливим саме на тому місці, де існував храм і монастир, відродити сьогодні цю першу святиню, яка покладе початок відновлення і відродження монастиря, що тут діяв упродовж багатьох століть», – додав Блаженнійший владика.

    На завершення відправи Предстоятель Православної Церкви України вручив церковні нагороди меценатам, які потрудились у розбудові святині.

    Фото: ПЦУ
    Фото: ПЦУ

    Найсвіжіше

    Популярне