Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    РПЦ звинувачує Варфоломія у «папізмі» через рішення про ПЦУ, – богослов Говорун

    Богослов, архімандрит Кирило Говорун впевнений, що Російська православна церква звинувачує Вселенського патріарха Варфоломія у папізмі через рішення щодо надання Православній Церкві України Томосу про автокефалію.

    Про це богослов Кирило написав на своїй сторінці у Facebook коментуючи інтерв’ю єрарха РПЦвУ Сильвестра (Стойчева), у якому той звинувачує патріарха Варфоломія у папізмі.

    «Те, що спекулятивно називають папізмом і що навіть поруч не стоїть з вельми піднесеним розумінням ролі Константинопольського патріарха у Фотія або Діонісія Муселміса, (у РПЦ, – ред.) вважають мало не екклезіологічною єрессю. А все тому, що нинішнє Константинопольське рішення по Україні не відповідає їх інтересам», – написав архімандрит Кирило.

    Він додав, що і сам проти папізму, в тому числі якщо такий буде на Фанарі. «Але займатися таким перекручуванням історії – це тільки заохочувати папізм», – підсумував богослов.

    В іншому дописі він написав: «Очевидно, що головним прихованим мотивом боротьби за “чистоту Православ’я”, ексклюзивні “канонічність” та “духовність” є банальне бажання зберегти структури церковної влади. Інакше так швидко і легковажно не видумували б нові історію, екклезіологію та інтерпретацію канонів, а серед апологетів певної української юрисдикції не було б стільки хейтерів. Гоп-православ’я стало улюбленим стилем в найдуховнішій з юрисдикції. Всі зазначені методи характерні саме для боротьби за владу, а не за чистоту і духовність. В цій юрисдикції люблять порівнювати себе з мучениками, але я не можу уявити собі мучеників, які говорять на фені та перевзуваються в повітрі у кожен раз нові богословські аргументи».

    Найсвіжіше

    Популярне