П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Різдво 25 грудня не можна називати «католицьким». Пояснення від історика

    Історик і журналіст Павло Бондаренко закликає українців перестати називайте Різдво, яке святкують 25 грудня «католицьким», адже, це насправді повторення пропаганди «русского міра».

    Про це повідомляє Главком.

    «З 15 православних церков, які входять у диптих Константинопольської православної церкви (Вселенський патріархат) 25 грудня Різдво Христове святкують дев’ять церков: Константинопольська (крім Афону), Александрійська, Антіохійська, Румунська, Болгарська, Кіпрська, Елладська, Албанська, Православна церква Чеських земель і Словаччини, а також Православна церква в Америці», – нагадав історик.

    Насправді, і православні, і католики святкують Різдво Христове в один день – 25 грудня, проте деякі православні церкви не прийняли нового календаря і живуть по Юліанському, який відстає на 13 днів. Хоча ця дата народження Ісуса Христа – умовна. Ані в Біблії, ані в жодному документі її не знайти. Літочислення ведеться від благовіщення 25 березня, до якого додали 9 місяців (період вагітності).

    25 грудня в Римській імперії традиційно відзначали одне із найважливіших свят ‒ «Непереможного Сонця». Саме тоді темрява помітно відступала, а світловий день ставав довшим. Щоб зменшити вплив язичницького свята, цього дня почали відзначати день народження «Правдивого сонця» – Ісуса Христа, кажуть деякі історики й церковні богослови. Такий місіонерський прийом часто використовувався християнськими церквами, які боролись за викорінення язичництва. В україні так «вдмісіонерили» Колядки.

    Зазначається, що у Росії до 1918 року Різдво церковники святкували 25 грудня. На 7 січня воно припало після переходу на Григоріанський календар. Тобто держава стала жити за цим календарем, а Церква продовжувала існувати за «старим стилем», тобто Юліанським.

    «Зараз московські батюшки подають святкування 7 січня як протистояння «злим католикам». Але це брехня. Як бачимо – справа зовсім в іншому», – вказує Бондаренко.

    Варто зауважити що у всіх церковних мінеях за грудень (церковних книгах на кожен місяць у яких є тексти святкових богослужінь) богослужіння Різдва має одну і незмінну впродовж сотні років дату – 25 грудня. Це дата вирахувана від свята Благовіщення – 25 березня (9 місяців – період вагітності Діви Марії).

    Якщо брати увесь християнський світ, то за статистикою близько 97% християн святкують Різдво саме 25 грудня, додав історик.

    Фото: www.radiosvoboda.org

    Митрополит Київський і всієї України Епіфаній ще у 2019 році заявив, що українці можуть святкувати Різдво за григоріанським календарем, якщо вони цього хочуть. Проте справа не лише у різдві, а у переході на сучасніший календар, який би не відставав на 13 днів.У 2101 році, через неточність юліанського календаря, Різдво припадатиме вже на 8 січня а не на 7 січня.

    Також у Православній церкві України будуть думати про календарну реформу за умови, що її підтримає більшість вірян. Та поки церковні ієрархи побоюються, що перехід на новий календар (григоріанський) може спровокувати протистояння та розкол серед українських вірян.

    Нещодавно Митрополит Епіфаній розповів, коли Україна зможе святкувати Різдво 25 грудня. Релігієзнавець Олександр Саган впевнений, що це можливо, але за декілька поколінь українців, а не одразу.

    Найсвіжіше

    Популярне