Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У РПЦ відхрестилися від намагань бути «Третім Римом» у православ’ї

    Єрарх моспатріархату митрополит Волоколамський Іларіон (Алфєєв) заявив, що РПЦ не прагне до головуванні у світовому православ’ї і не культивує теорію «Третього Риму».

    «Немає такого. Це була концепція, яка сформувалася кілька століть назад і давно вже пішла в минуле. Інтересу для нас вона не являє, як немає у нас ніякого бажання очолити світове Православ’я. Нас цілком влаштовує те місце, яке ми займаємо», – сказав він, цитує сайт ВЗЦЗ РПЦ.

    Хоча концепція не дуже то і забута. В російському середовищі ідея Москви як Третього рима досить поширена. Є цілі сайти де камуфляж гільзи і золоті купола межують із надписом «Москва ІІІ Рим».

    Скріншот сайту https://3rm.info/

    «Наведіть хоч один офіційний документ нашої Церкви, рішення церковного Собору, слова Патріарха або, наприклад, мій виступ, де йшлося б про те, що ми визнаємо Москву Третім Римом», – сказав Іларіон. Він запевнив що таких твердженнях «немає ні краплі правди».

    Однак РПЦ активно підживляє цю ідею і намагається поводитися так, як Третій Рим. Про це свідчить історія московської церкви за останні сто років. РПЦ вслід за Вселенським патріархатом надавала Томоси про автокефалію Польській і Грузинській церквам. Ці Томоси ніким не визнавались. Потім РПЦ видала такий документ Православній Церкві Америки (Orthodox Church in America), але знову ж таки його визнали лиш проросійські церкви (Сербська, Польська). Крім того, про імперські замашки Москви може свідчити небажання визнавати за Вселенським патріархом найвищого церковного суддю.

    Офіційний сайт РПЦ

    Найсвіжіше

    Популярне