Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Треба людям сказати правду, що є російська церква в Україні, – митрополит Олександр

    Єрарх Православної Церкви України, митрополит Вишневський і Переяславський Олександр (Драбинко) на ток-шоу 5-го каналу «КРАЇНА» прокоментував релігійну ситуацію в Україні. За його словами, людям треба пояснювати, що є російська церква й зробити так, щоб діяли закони, які зобов’язують релігійні організації самоназватись.

    На запитання ведучої 5-го каналу, що робити у ситуації, коли громада більшістю парафіян проголосувала за перехід до ПЦУ, а РПЦвУ не пускає людей у храм, зокрема як у селі Новоживотів, що на Вінниччині, митрополит Олександр відповів: «Ви знаєте, я казав би не те що робити, а те що треба було робити. Потрібно було поставити першопочатково перед людьми правильно запитання. Не розповідати про „Українську церкву з грамотою патріарха Олексія“, не прикриватися „Київською церквою“ і „українською вивіскою і назвою“. Треба людям сказати, що це є російська церква в Україні. Треба визнати цей факт як законний і довершений уже на сьогоднішній день».

    Митрополит Олександр впевнений, що потрібно сказати людям правду, а потім ходити по селу із списками і опитувати людей і не казати «ви за митрополита Онуфрія і за мене, за батюшку, якого ви знаєте», а запитувати «ви за Російську церкву в Україні? Чи ви за українську церкву і за свою українську державу?».

    «От коли би ми поставили питання так, як воно має стояти, а не так, як його намагаються поставити перед людьми… Не треба вводити людей в оману. Ось це саме основне, чим не потрібно було займатись із самого початку процесу надання канонічної автокефалії канонічній Православній Церкві України. Не потрібно було приймати якихось документів в Києво-печерській лаврі й обзивати нас, своїх же віруючих і своїх православних „ви не спасетеся, ви неканонічні, ви безблагодатні“. Де барометр „благодатомір“? Я так розумію, що є (благодатомір, — ред.), оскільки хтось бере на себе право судити інших, а таке право має тільки Бог», – сказав митрополит ПЦУ.

    Митрополит Олександр пояснив, як знайти вихід із ситуації, який за його словами є дуже простим.

    «Ми маємо закони, які не діють. Потрібно, щоб запрацювала судова і юридична система, котра зобов’язує релігійні організації самоназватись, тим чим вони є насправді. Коли ми будемо чітко знати і називати речі своїми іменами, тоді відкриються очі у наших віруючих і вони тоді будуть знати як їм правильно поступати і що від них хочуть і куди хочуть».

    «Ви розумієте, що на сьогоднішній день поки у нас не працює законодавча база, котра була підготовлена тут присутніми і не запущена в дію з різних причин і ці причини багатьом нам відомі. Це блокування певними особами, котрі не хочуть, щоб в Україні була помісна церква. Оскільки протистояння Помісній Українській Церкві це один із елементів гібридної війни, який веде Російська Федерація по відношенню до України», – підсумував єрарх.

    Учасник програми, Народний депутат України IX скликання від партії «Європейська Солідарність» Ростислав Павленко підтвердив слова митрополита й сказав, що зараз в Україні існує принцип «а какая разніца», тому закони не виконуються.

    Найсвіжіше

    Популярне