Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Якби за п’ять років мого президентства був би тільки Томос, я б пишався тим, що це вдалося – Петро Порошенко

    Рішення об’єднавчого Собору про утворення Православної Церкви України два роки тому було історичною подією, про яку українці мріяли 300 років. Про це п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко заявив в ефірі програми «Зворотній відлік» на телеканалі UA:Перший, передає сайт політичної партії «ЄС».

    «Пройшло лише два роки для того, щоб оцінити велич події, яка відбулася. Бо 300 років українці чекали на автокефалію власної церкви. А може, і 1030 років з часів Хрещення українці мріяли про автокефальну церкву. Автокефальна – означає незалежна. Якби за п`ять років мого президентства не було б безвізу, не було б Угоди про асоціацію, не було б інфраструктури антикорупційних органів, децентралізації, армії, гуманітарної позиції, а був би лише Томос про автокефалію і створення Православної церкви України – я б дуже пишався тим, що це вдалося», – наголосив Порошенко.

    П’ятий президент зазначив, що переговори про утворення ПЦУ почалися ще у 2015 році.

    «Причому до останнього церковні структури України не були залучені в ці переговори, бо у них не було міжцерковних контактів. Бо російська церква виходила лише з одним меседжем: тут є «канонічні» – там «не канонічні», тут є «правильні» – там «розкольники». Позбавити права найбільшу європейську націю взагалі на свій шлях до Господа», – зауважив Петро Порошенко. Він нагадав, що мало хто в Україні вірив у те, що Вселенський патріархат надасть Томос про автокефалію.

    «А я казав: ми маємо велику любов до України з боку Вселенського патріарха. Ви уявити собі не можете, наскільки були щирі почуття Його Всесвятості. І велику віру в Бога справжнього християнина, справжнього Предстоятеля Вселенського православ‘я», – говорить Порошенко.

    П’ятий Президент зазначив, що переговори тривали кілька років. «І коли він мене запитав під час спілкування з усіма членами Синоду Вселенського патріархату: скільки років вам буде потрібно для того, щоб зібрати підписи всіх церковних ієрархів церков, які об’єднуються? Я відповів – тиждень. Через тиждень вони будуть у вас. А скільки місяців вам буде потрібно, щоб проголосувати рішення парламенту, який підтримає ваше президентське звернення від світських осіб. Я сказав – добу. Звідки такий оптимізм? Я кажу – тому, що наш український народ 300 років чекав цього кроку від вас, Ваша Всесвятосте», – згадує Петро Порошенко.

    Нагадаємо, сьогодні Предстоятель ПЦУ привітав із другою річницею Об’єднавчого Собору. 

    Найсвіжіше

    Популярне