Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній закликав не оминати бідних людей

    Предстоятель Православної Церкви України Митрополит Епіфаній закликав не оминати бідних і знедолених людей навіть в такі складні часи коронавірусу.

    «Довкола – безліч людей з різноманітними потребами, для яких ваша посильна допомога може зробити неможливе можливим, бажане дійсним, недосяжне відчутним. Маєте змогу – нагодуйте голодних, допоможіть матеріальними речами потребуючим, підтримайте хворих, літніх, самотніх. Не забувайте й про благодіяння нематеріальні – вислухати, порадити, втішити, висловити співчуття, пробачити, подякувати, помолитися за інших. Нині, в холодні зимові дні, а тим більше ночі, є ті, кому з різних причин нема де навіть погрітися, хто мерзне на вулиці. Не проходьте повз, побачте їх – вони поруч, зігрійте їх гарячим чаєм або заговоріть із ними – зловивши той вогник надії в їхніх очах, ваше серце та голос Божий у ньому завжди вам підкаже, як діяти далі», – написав митрополит у Facebook.

    Митрополит Епіфаній підкреслив, що якщо кожен із нас зробить хоча би одне діло на благо своїх ближніх, то це буде кілька десятків мільйонів добрих справ і світ довкола одразу стане добрішим, теплішим і кращим.

    «Люди покликані творити добро. І йти всупереч цьому покликанню, намагатися його заглушити – це все одно, що займатися самознищенням. Вважати себе добрим замало, бо справжня доброта, як і віра, повинна бути діяльною – виявлятися у ділах милосердя, благодійності, допомоги. Причому, істинне добро, угодне Богові, чиниться не з примусу, а з доброї волі людини, не тому, що «так треба», а зі щирим почуттям доброзичливості, безкорисливості й без жодного шкодування», – сказав предстоятель Православної Церкви України.

    За словами митрополита Епіфанія благодійність має бути не одноразовою, а постійною, бо, роблячи благодіяння, ми втілюємо заповіт Божий, даємо щось від себе іншим, а Господь, у свою чергу, дає нам те, чого ми потребуємо, адже сказано в Євангелії: «Давайте, і дасться вам: мірою доброю, натоптаною, утрушеною, переповненою віддадуть вам, бо якою мірою міряєте, такою ж відміряється і вам» (Лк. 6: 38)».

    «Бог завжди вам допоможе знайти час і ресурси на благу справу. Від вас залежить – лише бажання, лише небайдужість. Все інше чинитиметься природно, слідуючи за порухом співчуття у вашій душі й любові до ближнього. Допомагаючи людям в їхніх тілесних і духовних потребах, ви одержуєте велику винагороду від Господа. Це той істинний духовний скарб, яким обдаровує вас Бог за вияв вашої доброти».

    Він зауважив, що на тлі війни, пандемії, соціально-економічних та політичних негараздів «оголилися нерви» нашого суспільства, яке проходить нині багато випробувань й іноді здається, що немає часу на благодійність або її потребуємо і ми самі.

    «Не закривайте своє серце заклопотаністю буденним, дайте йому можливість отримати ліки милосердя, і Господь сторицею віддячить вам, дасть сили перебороти й ваші випробування», – зазначив блаженнійший митрополит Епіфаній.

    Найсвіжіше

    Популярне