Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Рада Європи засудила перетворення Святої Софії на мечеть

    Комісія з питань культури парламентської асамблеї Ради Європи засудила рішення турецької влади перетворити собор Святої Софії в Константинополі на мечеть.

    Про це повідомляє int.ert.gr та orthodoxtimes.com.

    Голова грецької делегації Дора Бакоянні у своєму дописі в Інтернеті заявила, що як грецька, так і кіпрська делегації впродовж місяців підвищує обізнаність та мобілізує членів Парламентської асамблеї щодо цінності собору Святої Софії як об’єкта світової спадщини, символ релігійної свободи та мирного співіснування культур, релігій та народів.

    «На сьогоднішньому засіданні Комітету з питань культури Парламентської асамблеї Європейської Ради одностороннє рішення Туреччини було засуджено як неприйнятне та незрозуміле як крок розділення та дискримінації, що суперечить усім принципам Ради», – написала вона.

    «Європа виступає проти систематичної політики Туреччини, що порушує демократичні принципи та цінності», – додала Бакоянні.

    У 1934 році указом глави турецького держави Кемалем Ататюрком Свята Софія стала музеєм. Собор був включений в список об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

    Нагадаємо, 10 липня 2020 року Турецький суд остаточно дозволив перетворити Святу Софію на мечеть. 12 липня Папа Римський Франциск заявив, що ситуація із собором Святої Софії в Туреччині «завдає великої скорботи». Вселенський патріарх Варфоломій, також виступив проти такого рішення, заявивши, що «перетворення Святої Софії на мечеть розчарує мільйони християн у всьому світі» і що Айя-Софія є «життєво важливим центром, де Схід приймає Захід», і зміна статусу на мечеть «розірве ці два світи». Позицію Варфоломія підтримав Предстоятель Православної Церкви України Епіфаній. У відповідь на критику, Ердоган заявив, що не змінюватиме свого рішення, назвавши його таким, що «ґрунтується на волі народу».

    24 липня, вперше за 86 років здійснено перший намаз після зміни статусу собору з музею на мечеть. У намазі взяв участь президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

    Фото: Укрінформ

    Найсвіжіше

    Популярне