Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Окрім прав, людина ще має обов’язки, а воля це не вседозволеність, – митрополит Епіфаній

    У День захисту прав людини предстоятель Православної Церкви України сказав, що окрім прав людина має також і обов’язки

    «Про права людини говорити не так просто, як здається. Бо часто на словах люди ніби й визнають права інших, але на ділі – їх утискають або відбирають, виправдовуючись чим завгодно. День захисту прав людини, який сьогодні відзначають у світі, дає ще один привід згадати про колосальну важливість не лише говорити про них, а й власними ділами цінувати і поважати їх. Не забуваючи, однак, ані про те, що, окрім прав, людина має також і обов’язки, ані про те, що і одне, й інше нерозривно пов’язане з фактом нашого сотворення на образ Божий», – написав митрополит Епіфаній на своїй сторінці у Facebook.

    Митрополит нагадав, що коли Бог створив людину, Він довірив їй усе Своє творіння, всю землю, все довкола. «Він дарував людині багато прав і свободу для того, щоби вона була вільною і щасливою. Але людина забула, що воля не означає вседозволеності, а свобода – це не виключно те, що «я хочу», це, насамперед, свобода від гріха й особиста відповідальність за інших».

    «Кожна людина народжена на цій землі вільною особистістю з усіма природними правами, даними Богом, – впевнений предстоятель Української церкви. – Люди їх мають не тому, що заслужили чи отримали; не тому, що є громадянами певної держави; не тому що, є жінками чи чоловіками, або мають певну професію. Кожен із нас є творінням Господа, а, отже, наділений унікальною цінністю та невід’ємними правами, які пов’язані з гідністю, свободою й любов’ю».

    Митрополит Епіфаній підкреслив, що відкидання саме такого розуміння прав людини, як істоти створеної Господом приводить до страшних наслідків: до масового терору, жахливих репресій, голодоморів, геноцидів. І навіть зараз у ХХІ столітті, ми спостерігаємо процеси, які можна назвати кризою духовності, яка виявляється у високому рівні злочинності, корупції, насиллі, наркоманії, асоціальному способі життя тощо.

    «Причина усіх цих явищ скрізь одна: це гріх, який чинить людина. Саме гріх губить любов, він виявляється у неповазі й нехтуванні правами інших людей, він породжує гординю, зверхність, егоїзм тощо», – сказав архіпастир.

    Митрополит Епіфаній нагадав, що український народ зараз страждає від нахабного порушення своїх прав через агресію Росії, зокрема на окупованих територіях і в Криму нехтується право на свободу та особисту недоторканність, свободу волевиявлення, свободу пересування, свободу віросповідання… і щонайважливіше – порушується навіть право на життя людей.

    «Але ті, хто це робить, мають усвідомити: зневажаючи й нехтуючи правами інших, вони передусім виявляють неповагу до себе, а відтак – і до свого Творця, віддаляючись від істинного покликання і призначення на цій землі. Бог їм суддя! Ми ж знаємо, й історія це неодноразово доводила, що несправедливість рано чи пізно буде покарана, адже Бог завжди на стороні правди».

    «Поважаймо й плекаймо права один одного і завжди пам’ятаймо про відповідальність – перед людьми, перед Законом, перед Богом!», – підсумував предстоятель ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне