П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Одеські курсанти вивчатимуть справжню історію Півдня України

    Одеські курсанти вивчатимуть історію Півдня України за новим історичним монографічним виданням. Йдеться про видання «Нариси з історії освоєння Південної України XV–XVIII ст.»

    Про це домовились під час зустрічі з керівником Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Сергієм Гуцалюком представники командування та викладацького складу Військової академії (м. Одеса), повідомляє видання АрміяInform.

    Друковане видання вийшло у світ за підтримки Українського інституту національної пам’яті. Це колективна монографія, присвячена історії Південної України XV–XVIII ст. У книзі висвітлюються різні аспекти історії поселень регіону в цей період та механізми символічного присвоєння простору, які використовувала Російська імперія.

    Світлина: УІНП

    – Для нас надважливим завданням залишається правдиве висвітлювання головних історичних подій, які протягом століть відбувалися на теренах України, зокрема в її південному регіоні, – розповів Сергій Гуцалюк. – Ми повинні розвінчати російський міф про так звану Одесу Катерини II. Сьогодні одеські вчені отримали доступ до дуже цікавих архівних матеріалів, які спростовують інформацію російських пропагандистських джерел.

    Так, професор, доктор історичних наук Андрій Красножон та доктор історичних наук, співробітник Інституту сходознавства імені Агатангела Кримського Національної Академії наук України Олександр Середа оприлюднили мапи 1700 року (тобто видані за 94 роки до міфічного «заснування» міста російською імператрицею Катериною ІІ), де вказано порт Гаджибей (Коджа Бей). Причому одна карта видана у Швеції, а друга – у Франції. Вони обидві раніше не були відомі одеським краєзнавцям та історикам, бо віднайшли їх в архівах Туреччини.

    Також цікаво, що ці мапи вказують на те, що Гаджибей був саме портом (містечком з відповідною інфраструктурою), а не тимчасовим поселенням, про що раніше говорили послідовники «катерининської версії» заснування Одеси.

    Крім того, під час зустрічі обговорювали питання щодо взаємодії та співпраці в наступному році, а також реалізації державної політики відродження національної пам’яті.

    Після завершення зустрічі Сергій Гуцалюк передав керівництву Військової академії видання  «Нариси з історії освоєння Південної України XV–XVIII ст.» для навчання курсантів.

    Нагадаємо, Український інститут національної пам’яті (УІНП) розпочав просвітницьку ініціативу під назвою “Південь без міфів”, в рамках якої поширюватиме історичні знання про минуле степової України та спростовуватиме російські імперські міфи про історію Північного Причорномор’я.

    Найсвіжіше

    Популярне