П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У Білорусі тривають арешти священнослужителів різних конфесій

    8 грудня 2020 року силові структури Республіки Білорусь провели низку арештів священнослужителів та членів їхніх родин.

    Мінський священник Аляксандр Шрамко у власному блозі розповів про затримання клірика Білоруського екзархату Російської православної церкви Сергія Резановича, його дружини Любові та сина Павла. Родину підозрюють у створенні “терористичної організації”.

    Про це інформує “Credo press” з посиланням на білоруські ЗМІ.

    Якщо провину членів родини священника буде доведено, то їм загрожує позбавлення волі від 8 до 25 років позбавлення волі, або довічне ув’язнення, або смертна кара.

    Окрім цього, 8 грудня у Вітебську було затримано римо-католицького священника Віктора Жука та греко-католицького клірика Олексія Воронко. Обом священнослужителям висувають звинувачення в адміністративних правопорушеннях.

    Видання нагадує, що станом на 9 грудня, в Білорусі арештовані чи затримані п’ять священників.

    30 листопада за “участь у несанкціонованій демонстрації” до 10 діб адміністративного арешту було засуджено греко-католицького служителя Віталія Бистрова. 1 грудня римо-католицький священник Вячеслав Барок також отримав 10 діб арешту за плакат “Стоп лукашизм”, який було кваліфіковано як публічна демонстрація нацистської символіки.

    Дуже схоже на те, що згадане судове рішення від 1 грудня є прецедентом, яким “режим Лукашенка” ототожнюється з нацизмом. Навіть якщо білоруський суд несвідомо допустив таку сильну “обмовку по-Фройду”, дії останнього диктатора Європи мають дедалі більше спільних рис з диктаторськими режимами середини ХХ століття.

    Найсвіжіше

    Популярне