Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Відновлення єдності із Вселенським Патріархатом було ключовим завданням козацької еліти, – історик

    Церковний історик Євген Букет розповів, що ключовим завданням для козацької еліти, було відновлення єдності усієї України й зокрема й Лівобережної Гетьманщини із Вселенським Патріархатом. Це також і пункт №1 знаменитої Конституції Пилипа Орлика 1710 року.
    Про це церковний історик розповів у програмі 5 каналу Особливий погляд.
    «Якщо ми поглянемо в Конституцію Пилипа Орлика, то там побачимо, що Військо Запорізьке, козаки, зобов’язувалися повернути Київську митрополію під омофор Константинополя. Це було дуже чітко прописано в юридичному документі», – пояснює Букет.
    Повною мірою виконати церковний заповіт Гетьмана Івана Мазепи, виписаний у Конституції 1710 року, вдалося вже в наш час. Українська Церква вийшла з-під духовної окупації Москви, відновила єдність із Царгородом і була стверджена у статусі Автокефальної Церкви.
    Проте стабілізація життя Православної Церкви в Україні автоматично не наступає. Москва далі чинить опір, а перша зустріч Патріарха Варфоломія та президента Зеленського була провальною, зазначають експерти у програмі.
    Але в жовтні цього року Зеленський приїхав уже з другим візитом на Фанар.
    «Тепер президент Зеленський зрозумів усе – це дослівно мені так передали зміст розмови. Так, вона була набагато теплішою, ніж була до цього», – зазначає релігійний експерт Олександр Єфременко.
    «Зустріч була дуже теплою. До речі, про це мало хто знає: тоді ще архімандрит Михаїл Аніщенко був перекладачем між Патріархом та президентом, Зеленський запросив Вселенського Патріарха відвідати Україну – і це все добрий знак», – додає релігієзнавець Андрій Ковальов.

    Найсвіжіше

    Популярне