П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Тепер як в Новгороді: У Харкові РПЦвУ освятила храм в російському стилі із куполами-«цибулинами»

    Російська культурна експансія на території України триває. У Російській церкві архітектура також відповідна і тому церкви будують такі як у Кремлі й Новгороді. 22 листопада митрополит російської церкви в Харкові Онуфрій (Легкий) звершив освячення та храму в російському стилі із куполами-«цибулинами».
    Про це повідомляє пресслужба Московської церкви.
    На завершення дійства московський єрарх подякував настоятелю храму та людям й вручив нагороди російської церкви.

    Фото: Пресслужба РПЦвУ. Храм в Харкові

    Краєзнавець Іринна Пустиннікова каже, що китайці не будували піраміди, а у Вавилоні не сприймались мінарети. Утім, у нас усе роблять по-особливому, і російський стиль у сакральних спорудах це яскраво підтверджує.
    Гуцульська архітектурна школа, волинська, бесарабська — все це було нівельовано заради російського стилю, який як запанував на всій території імперії Романових із другої третини ХІХ ст., так дотепер позиції не здає.
    Краєзнавець пояснила, що куполи-цибулини зовсім не характерні в українській церковній архітектурі. Такі злегка приплюснуті цибулеподібні куполи будували лише в Росії. Це поєднання мусульманських впливів із константинопольською традицією. «Цибулини» найчастіше є ширшими за барабани і, як правило, не мають граней. Якщо дивитися зсередини приміщення, то куполи-«цибулини» ніякої ролі не відіграють, їх внутрішньої сторони не видно — бо закриті пласкими перекриттями. Такі цибулини можна спостерігати майже на всіх московських церквах, зокрема тій, що відкрили у Харкові та Одесі.
    Нагадаємо 20 листопада у Одесі РПЦвУ освятила новий храм у російському стилі з «цибулями» на куполах. Також у Полтаві на дзвіницю РПЦвУ вчепили герб Російської Федерації.
    Церква в Одесі.

    Найсвіжіше

    Популярне