П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У Франції сотні католиків помолились під дощем перед зачиненими храмами

    Сотні католиків минулої неділі, 15 листопада, молилися перед зачиненими через пандемію коронавірусу храмами у Страсбурзі, Бордо, Нанті, О-де-Сені, Валенсі, Версалі, Руані, Пуатьє, вимагаючи відчинити їх й поновити відправу недільних Святих Мес. Деякі люди стояли навколішках перед храмами, не зважаючи на погану погоду і дощ.
    Повідомляє це повідомляє Credo.pro з посиланням на іноземні ЗМІ. 

    Частина вірних входила до храмів, попри офіційну заборону влади. Неподалік було розгорнуто поліцейські патрулі для втручання в разі порушення карантину.
    Таке рішення ухвалив міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен. У п’ятницю, 13 листопада, він попередив: «Я, звісно, не хочу посилати поліцію та жандармів карати вірних, які зібралися перед храмами, за правопорушення; але я зроблю це, починаючи з цих вихідних, якщо протиправні дії повторюватимуться». Голова МВС зазначив, що у вихідні дні поступок не буде.

    Єпископат Франції та частина вірних не погоджуються з адміністративною забороною Святої Меси за участю вірних. Це правило діє у Франції з 3 листопада цього року. Обмеження триватимуть до 1 грудня, хоча існує ймовірність, що локдаун продовжать.


    У Бордо перед собором св. Андрія зібралося близько 300 католиків, деякі стояли навколішках і співали молитви. За інформацією місцевої газети «Sud Ouest», кількох організаторів недільної молитви в понеділок вранці мали викликати в поліцейський комісаріат Бордо через порушення принципу секуляризму.

    Фото: Credo.press

    У Нанті 500 чоловік зібралося на площі Ґраслена, де префектура наказала розташувати чотири машини поліції, щоб запобігти заворушенням.
    Також у Парижі, зокрема, перед храмом св. Сульпіція та собором у Версалі, у молитовних зібраннях брали участь близько 500 чоловік.

    У Страсбурзі на площі Клебера відбувся організований християнською організацією ECLJ мітинг, повідомляє France Bleu. У соцмережах католики з організацій Pour la Messe та Objectif Messe закликали молитися перед храмами в неділю. Окрім того, протягом кількох днів у Франції зібрано 105 тис. підписів під петицією до влади про «повернення Меси».
    Натомість у Ліоні Апостольський адміністратор, єпископ Мішель Дюбо, закликав вірних бути терпеливими і не збиратися перед храмами, дотримуючись таким чином приписів влади задля охорони здоров’я.

    Зі свого боку, Конференція єпископату Франції закликала поважати рішення Державної ради (вищого адміністративного суду), яка відхилила її апеляцію на урядову заборону. Водночас єпископат сподівається на задовільне рішення в розмові з міністром внутрішніх справ.

    «Було б добре, якби уряд сприймав релігійних лідерів серйозно, а не дратував їх чи нехтував ними, — вважає єпископ Ксавьє Малле, ординарій дієцезії Ґап. — Віруючі не становлять проблеми, вони — “ключ” до розв’язання нинішньої кризи», — зазначив він.

    Найсвіжіше

    Популярне