Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Граблі й туалетний папір: Українці реагують на проєкт Великого герба України, визнаний переможцем конкурсу

    Затверджений 19 листопада проєкт Великого герба обурив більшу частину українців: одні заявляють, що проєкт не такий і пропонують те, що їм до вподоби, інші лаються та пропонують затвердити єдиним гербом збільшений тризуб, інакше емігрують з України. Свою фотожабу на проєкт герба зробила навіть «Укрпошта».
    Телеведучий Олександр Зінченко написав: «Правляча дилетантура пропонує прийняти в якості Великого гербу якусь індонезійську біжутерію. Воно неестетичне, ніяке, гидке». Він запевнив, що емігрує із України, якщо новий герб все-таки затвердять. За словами Зінченка, Україні цілком достатньо збільшити малий герб і затвердити його, як великий. «Тризуб сполучає досконалу сучасність графіки, сучасність дизайну із тисячолітньою історією. На тлі стилістичної одноманітності більшості гербів світу він виглядає як потужний візуальний удар: його агресивна виразність інтригує таємничістю, його неможливо забути», – написав він.

    З його думкою солідарні й Брати Капранові.

    Бізнесмен і колишній міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет показав альтернативний герб.

    Правник Олександр Северин обурюється: «Вони не розуміють, що герб не можна просто так намалювати і затвердити… це те за що живуть і за що вмирають.»

    «Програли ми історичну гонку. Якщо вважати предметом гордості пафосний і недоладний національний символ без історичних передумов. З іншого боку, це уособлює національну естетику. Любить же у нас народ пшонка-стайл і закос під версальщіну у виконання виконроба із Жашкова, так і в гербі це можна підкреслити. Задовбошити унітарній республіці Великий Герб з коронами і кленовим листям. А до нього балкон. І колони з капітелями коринфського ордера. І картоплю під колонами. Щоб іноземці відразу бачили, з ким мають справу», – прокоментував політик та блогер Віктор Трегубов.

    Головний редактор видання «Новинарня» Дмитро Лиховій пожартував про кар’єру автора герба, цитуючи Подерев’янського:

    Водночас, журнал «Перець» привітав свого головногокарикатуриста з перемогою в конкурсі:

    Активіст з Дніпра Вірослав Цюп’як спародіював прес-службу Зеленського:

    Інші користувачі соцмереж теж не дуже зраділи новому великому гербу України.

    Тим часом “Укрпошта” оновила тимчасову світлину у Facebook на добу:

    Користувачі також пропонують додати на герб граблі і повісити на них всіх персонажів гербу:

    Дійшло навіть до карикатур нового герба із туалетним папером, дорожніми знаками, граблями, гопниками й обміннику валют.

    18 листопада Організаційний комітет оголосив переможця у конкурсі на найкращий ескіз великого Державного герба України: це Олексій Кохан, саме з ним укладе угоду Міністерство культури.
    Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що журі отримало 125 робіт, з них до конкурсу допустили 112 робіт. Другу премію не призначали, проте призначили третю. Переможці отримають винагороду (перша премія – 100 тисяч гривень, третя премія – 30 тисяч гривень).

    Найсвіжіше

    Популярне