Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У ЗМІ появилась суперечлива інформація щодо смерті 90-річного Сербського патріарха Ірінея

    У четвер 19 листопада, близько 14-ї години низка сербських ЗМІ і телеграм-каналів повідомили про смерть 90-річного сербського патріарха Іринея, госпіталізованого 4 листопада з діагнозом коронавірусної хвороби. Проте згодом з’явилось спростування і повідомлення про погіршення стану єрарха.
    «Патріарх перебуває у надзвичайно важкому стані і зараз підключений до пристроїв для підтримки роботи життєво важливих органів», – повідомляє сайт b92.net з посиланням на Сербську церкву.
    Сербська православна церква оголосила на своєму веб-сайті сьогодні вранці, що стан патріарха Ірінея погіршився через коронавірусну хворобу і що він перебуває у Карабурському військовому госпіталі з моменту встановлення наявності вірусу Ковід-19. Окрім сербських лікарів, про його здоров’я піклуються і росіяни, як це було опубліковано на веб-сайті SOC.
    «На даний момент, як повідомляють джерела в Патріархії, вже обговорюється кандидатура Місцеблюстителя. Однак секретаріат (Сербської церкви, – ред) не підтверджує смерть патріарха Іринея, упорядковуючи низку документів, в тому числі, щодо майна. До кінця дня все стане більш-менш зрозуміло», – повідомляють у телеграм каналі Церквач.
    До моменту ймовірної смерті патріарх був підключений до апарату штучної вентиляції легень.  Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Сербський патріарх Іріней заражений і госпіталізований з COVID-19. Якщо новина про його смерть правдива – він став першою жертвою коронавірусу серед предстоятелів Православних церков.
    Раніше повідомлялось, що 90-річний Іріней «без симптомів та у відмінному стані здоров’я».
    Іриней відвідував похорони митрополита Амфілохія, який помер від коронавірусу. Тоді на похоронах у чорногорській столиці Подгоріці, зібралася велика кількість людей, багато яких були без масок, попри зростання кількості хворих на коронавірус. Після цього у мережу опублікували відеоролик, як Іриней на похоронах Амфілохія постійно кашляє.
    Майбутній патріарх Іриней народився 28 серпня 1930 року в селі Видова, в хрещенні отримав ім’я Мирослав. Початкову школу закінчив у рідному селі. У 1951 році закінчив Духовну семінарію ім. Кирила і Мефодія в Призрені. Потім закінчив Богословський факультет Сербської Православної Церкви в Белграді, продовжив навчання в аспірантурі на при Богословському факультеті Афінського університету. У жовтні 1959 був пострижений Патріархом Сербським Германом в чернецтво в монастирі Раковіца з ім’ям Іриней. З 1959 по 1968 рік був викладачем Призренської духовної семінарії. 24 жовтня 1959 возведений у сан єродиякона, 27 жовтня – в сан єромонаха. З 1969 року керував чернечого школою Острозького монастиря. 1971-1974 роки був професором і ректором Призренської семінарії. У травні 1974 року народження, обраний вікарним єпископом Святійшого Патріарха Сербського, з титулом Моравицький, а 14 липня того ж року була здійснена його єпископська хіротонія. На засіданні Священного Архієрейського Собору 21-28 травня 1975 року обраний єпископом Нішським. 22 січня 2010 року в Белграді, в перший день роботи Архієрейського Собору Сербської Церкви, був обраний новим патріархом.

    Найсвіжіше

    Популярне