П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У Львові відновили фасади кафедрального собору ПЦУ

    У Львові відновили фасади храму Покрови Пресвятої Богородиці, що є кафедральним собором Православної церкви України. З бюджету міста на реставрацію пам’ятки національного значення XVIII ст. виділили 2,7 млн грн, повідомляє zaxid.net.
    Як розповіла начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, роботи тривали у 2019-2020 роках. Відновили усі фасади храму, а також виявили приховані пам’ятні таблиці.

    Світлина Романа Балука

    «Складність при реставрації була в тому, що елементи, котрі ми вважали, що вони ліпні, виявилися з каменю. Також маємо кілька цікавих відкриттів під час робіт — було відкрито прекрасну композицію зі св. Миколаєм на боковому фасаді, а також відкрили пам’ятну дошку одному з настоятелів цього храму, яка була замурована», — розповіла Лілія Онищенко.
    Митрополит Димитрій додав, що впродовж останніх років у Львові відреставрували усі святині, що є в юрисдикції Львівсько-Сокальської єпархії ПЦУ.
    Світлина Романа Балука

    «Це комплекс на вул. Лисенка, де є Львівська православна богословська академія, і два наші найісторичніші храми — церква св. Миколая і П’ятницька церква — були відреставровані за кошти Львова», — наголосив митрополит Димитрій.
    Церква Покрови Пресвятої Богородиці на вул. Грушевського, 2 — це колишній костел св. Миколая. Раніше тут був дерев’яний костел, який збудували отці тринітарії. За часів Австро-Угорщини храм був нечинний, потім його відкрили як храм при Львівському університеті. У 1990 році православна громада його отримала як кафедральний собор, спочатку Української православної церкви Київського патріархату, а після об’єднання — Православної церкви України.

    Найсвіжіше

    Популярне