П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    13 листопада – День пам’яті про Батуринську трагедію 1708 року

    13 листопада в Україні вшановують День пам’яті Батурина, згадуючи героїчних оборонців міста та його мешканців, знищені моськовськими військами 312 років тому.
    Національний заповідник «Гетьманська столиця» нагадує чому потрібно знати про трагічну долю Батурина:
    «Кожен українець на прикладі Батурина має чітко усвідомити всю сутність російської державної політики по відношенню до України і завжди пам’ятати, що стрічки нашого гімну саме про це: «Душу й тіло ми положим за нашу свободу і покажем, що ми, браття, козацького роду!». Готовність українців захищати Батьківщину формувалася у великій мірі саме тут, в самому серці Гетьманщини, в Батурині!
    Батурин – столиця України козацьких часів. Саме тут стверджували Українську державу гетьмани Дем’ян Ігнатович, Іван Самойлович та Іван Мазепа. Вінцем правління Мазепи став антиколоніальний виступ проти Москви: у ході наступу самодержавства, під час Північної війни, досвідчений та мудрий Мазепа робить євровибір і йде на альянс зі Швецією. Виступ Мазепи було жорстоко придушено, а першою й визначальною жертвою стає Батурин – столиця гетьманської України, символ суверенності гетьманської влади», – згадується в дописі Національного заповідника.
    «13 листопада 1708 року – подія загальнонаціонального значення. Це день, який змінив хід української історії. Батуринська трагедія – це і нагадування для всіх нас, особливо актуальне сьогодні! Це і усвідомлення необхідності боротьби за власні переконання та державність.
    Батурин сьогодні – це символ нашої сили, яка здатна подолати час, найжорстокіші випробування, найпотужніших ворогів і, як птах Фенікс, відродитися!», – переконані в Національному заповіднику «Гетьманська столиця».

    Найсвіжіше

    Популярне