Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Російського журналіста оштрафували за критику РПЦ

    Редактора інтернет-проекту «Репортер-ПН» та автора телеграм-каналу «Сорокин хвост» Олександра Пічугіна засуджено за звинуваченням у поширенні фейків про коронавірус. Державне обвинувачення вимагало для журналіста два з половиною роки обмеження волі, але суд у Нижньогородській області Російської Федерації обмежився штрафом у 300 тисяч російських рублів (приблизно 110 тисяч гривень).
    Про це повідомляє “Радіо Свобода” з посиланням на Центр захисту прав ЗМІ.
    11 листопада Богородський міський суд визнав прийняв рішення, яким визнав Пічугіна винним у скоєнні злочину за статтею «Публічне поширення завідомо неправдивої інформації про обставини, що становлять загрозу життю і безпеці громадян».
    Захист журналіста планує оскаржити вирок.
    Повідомляється, що Олександр Пічугін опублікував допис у телеграм-каналі, де критикував духовенство Російської православної церкви за проведення богослужінь під час епідемії. Він не міг примиритись з тим, що в Дівєєвському монастирі на Вербну неділю, незважаючи на загрозу поширення коронавірусу, зібралися десятки віруючих.
    В результаті, він прокоментував подію такими словами: «Увага! Сьогодні по всій країні проходить спланована акція по інфікування населення смертельно небезпечною хворобою». В РПЦ, імовірно, образились на публікацію, що і могло покласти початок кримінальному провадженню.
    Сам журналіст пояснив, що своїм повідомленням він спробував переконати людей виконати прохання губернатора Нижньогородської області та знайти якісь особливі слова, щоб переконати людей залишатися вдома. «Але не всі зрозуміли сарказм», – заявив Пічугін.
    “Радіо Свободи” нагадує, що у березні 2020 Держдума Росії ввела кримінальне покарання за поширення недостовірної інформації про небезпечні для життя і здоров’я обставин. За це можна отримати штраф до 2 мільйонів рублів або позбавлення волі до п’яти років.

    Найсвіжіше

    Популярне