Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Нам не соромно, що ми завжди дивимося в бік Росії, – митрополит Кіпрської церкви, що виступив проти ПЦУ

    Предстоятель Кіпрської церкви архієпископ Хризостом назвав чотирьох проросійських архієреїв, які виступили проти ПЦУ «парасинагогою», і сказав, що вони заслуговують на позбавлення сану. Предстоятель Кіпрської Церкви тоді сказав, що РПЦ не має права діяти поза своєю канонічною територією і виправдовуватись наявністю російськомовної діаспори в тій чи іншій країні. Тепер ці три митрополити і один вікарний єпископ розповіли ЗМІ про свою відкриту любов до Росії.
    Митрополит Кіккський Никифор, виступаючи в ефірі телеканалу RIK, розповів про свою любов до Росії сказавши: «Ми не русофіли і не американофіли. Нам не соромно визнати, що як одновірці ми завжди дивимося в ту сторону [в бік Росії], але ми за священні канони і статут нашої церкви». Він додав, що рішення про поминання митр. Епіфанія було прийнято «папським чином », без урахування думки синоду.
    Важливо підкреслити, раніше архієпископ Хризостом повідомив, що незадоволені архієреї не зверталися до нього з проханням провести екстрене засідання синоду, хоча він готовий був це зробити.
    Патріарх Варфоломій виступив по кіпрському ТВ з нагоди 29-ій річниці своєї інтронізації й зачепив українську тему. Українська автокефалія – це доконаний еклезіологічний факт, і єдиною послідовноаною позицією для інших предстоятелів буде визнати її, «як це раніше відбулося з усіма автокефаліями новітніх православних церков, починаючи з Російської церкви». «Ми вважаємо, що виражені побратимами-архієреями Кіпрської церкви сумніви в рішенні офіційно визнати автокефалію Церкви України демонструють не стільки їх турботу про еклезіологію, канонічний порядок і єдність Православ’я, скільки байдужість до цього заради чужих інтересів», – сказав патріарх Варфоломій.
    4 листопада ті ж чотири архієреї опублікували звернення вже до патріарха Варфоломія, в якому ще раз заявили, що не готові погодитися з позицією Хризостомом і показали Константинополю, що просто так вони відступати зі своїх позицій не будуть.

    Найсвіжіше

    Популярне