П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Сесія Біловезької сільської ради на Чернігівщині передала земельну ділянку парафії ПЦУ

    На 53 сесії 7 скликання Біловезької сільської ради Бахмацького району Чернігівської області була поставлена крапку у церковному конфлікті – більшістю голосів (8 із 12 депутатів) ухвалила рішення про виділення земельної ділянки для парафії ПЦУ св. Олександра Новгородського, що фактично передає старовинну споруду храму 1864 року побудови Українській Церкві.
    Це було останнє рішення в історії Біловезької сільської ради. У зв’язку з адмінреформою вона припиняє свої повноваження, вливаючись у Бахмацьку ОТГ, головою якої обрано представника Радикальної партії Павла Шимка.
    На фінальній сесії під головуванням Олександра Шуби були присутні три депутати Бахмацької районної ради – Володимир Примак, Володимир Брюховецький та Денис Сергієнко, які засвідчили законність процедури голосування та виступили зі словами подяки за державницьку позицію.
    На сесії також були присутні представники ПЦУ та Московського патріархату. Останній перед голосуванням намагався вкотре переконати депутатів відмовити у виділенні землі вже зареєстрованій парафії ПЦУ, проте безуспішно.
    У Біловежах Перших добре знають, що останній місяць цей московський священнослужитель всіляко перешкоджав проведенню богослужінь у церкві, регулярно зриваючи замок і навішуючи свій, зводив наклепи на священство ПЦУ, насамперед настоятеля храму Чуда Архангела Михаїла у Григорівці отця Володимира Павлину.

    Свято Воздвиження у храмі св. Олександра ПЦУ в Біловежах Перших. 27.09.2020

    Наприкінці засідання секретарка сільської ради подякувала депутатам за 5 років плідної праці, а старості Олександрівського храму Вадиму Душці за мужність і послідовність у відстоюванні релігійних прав біловежців.
    Відтак на території Бахмацької ОТГ діють чотири парафії ПЦУ: Успенська у Бахмачі, Іоана Хрестителя у Тиниці, Чуда Архангела Михаїла у Григорівці та Олександра Новгородського у Біловежах Перших.
    Нагадаємо, що до початку війни з РФ на території нинішньої Бахмацької ОТГ не існувало жодної парафії Помісної Церкви, але колаборантська позиція РПЦвУ у краї гальванізувала автокефальний рух і зараз сили ПЦУ та РПЦвУ перебувають у відносному паритеті з тенденцією до зміцнення позицій української Церкви.
    Нагадаємо, наприкінці вересня стало відомо, що в селі Біловежі Перші, що на Чернігівщині, московські священники намагаються відібрати у громади села щойно відреставрований храм Олександра Невського. І це проти волі громади, яка вже провела збори і вирішила приєднатись до ПЦУ.
    Громада відстояла свій храм, а священство ПЦУ освятило відреставрований храм св. Олександра і відслужило першу Божественну літургію.
    30 вересня Чернігівська ОДА видала розпорядження про реєстрація статуту релігійної громади, а 6 жовтня релігійна громада парафії св.благ.князя Олександра була записана в Єдиному державному реєстрі про проведення державної реєстрації юридичної особи.

    Найсвіжіше

    Популярне