Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Цього дня 1942 року у Краматорську на місці пам'ятника Леніну ОУН встановила тризуб

    28 жовтня 1942 р. у місті Краматорськ (Донеччина) на місці пам’ятника Леніну на центральній площі, ОУН встановила український герб Тризуб. Так краматорська організація українських націоналістів відзначила першу річницю звільнення міста від совєцької окупації.
    Під час німецької окупації на Донеччині місцеві проводи ОУН активно діяли у 18 із 35 районів області. Українські націоналісти влаштовувались до міських управ, поліції; створювали кооперативи, видавництва; відкривали українські школи, театри, друкували українські газети. Не менше 90% членів місцевих проводів ОУН на Донеччині були місцевими мешканцями.
    Під час окупації не було запеклого партизанського спротиву окупантам, у степах важко знайти місце де сховатись. Проводилась в основному пропагандистська робота та надавалась можливість людям виживати, насамперед українській інтелігенції.

    28 жовтня 1942 рік, місто Краматорськ (Донеччина)

    Не став винятком і Краматорськ, у невеликому місті (статус міста отримав 1932 року) 1942 року організація українських націоналістів мала у своєму складі близько 150 осіб. Під час німецької окупації працювало 22 українські школи, видавалась українська газета, друкувались українські книжки. Так, для першокласників було видано «Буквар», для учнів 2-4 класів видавались «Читанки», наклади складали не менше 2 тисяч примірників. ОУНівське підпілля Краматорська максимально інфільтрувало своїх агентів до окупаційних органів управління містом: до міської Управи та поліції, проводячи підривну роботу проти німців та більшовицьких партизанів. І саме завдяки ОУНівців у 1942 році на центральній площі Краматорська постав символ України.
    Після «визволення радянськими військами Донеччини від німецьких окупантів» ОУНівське підпілля Донеччини в основному було ліквідовано.
    За матеріалом видання “Майдан”

    Найсвіжіше

    Популярне