П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    "Російська церква ненависті": У РПЦ вже навіть не приховують свою ворожість до України та ПЦУ

    Глава синодального відділу із взаємовідносин церкви з суспільством та ЗМІ Російської православної церкви Владімір Лєгойда досить нервово відреагував на вшанування пам’яті діячів українського визвольного руху Івана Липи та його сина Юрія Липи.

    Меморіальна дошка Івану Липі і Юрію Липі Фото: Юрій Репало/ГО «ВелоПолтава»

    Коментар представника російського православ’я висвітлив канал російського олігарха Константіна Малофєєва “Царьград”.
    Коли Лєгойда друкував відповідне повідомлення у власному Telegram-каналі, то залози його організму виділили стільки отрути та кислоти, що цілковито могли залляти клавіатуру його комп’ютера чи планшет американського виробництва.
    До того ж, вся “виділена” Лєгойдою кислота змогла повністю розчинити маску доброзичливості та миролюбства, яку так ретельно втримувала на власному обличчі Російська православна церква. А вже під маскою проглядається справжній образ “російської церкви ненависті”, яка нічого окрім ворожості до України не відчуває, і вуста якої мають дивовижну схожість з ротовим отвором Лєгойди.
    Так от.
    У статті “Царьграду” повідомляється, що в Полтавській області з’явилось нове “патріотичне місце для послідовників Майдану і шанувальників Гітлера”, а освятили його “ряжені єрархи”, а точніше – “нацисти в рясах”. У такий спосіб роспатріоти назвали відкриття поблизу Полтави меморіальної дошки Івану та Юрію Липам та її освячення архієпископом Полтавським і Кременчуцьким Православної церкви України Федором (Бубнюком).
    Лєгойда пише: “Єрархи “так званої” СЦУ-ПЦУ (так називають ПЦУ російські православні патріоти, шовіністи і імперіалісти – ред.) не цураються ніяких політичних замовлень. Це підтвердив архієпископ Федір (Бубнюк), який освятив меморіальну дошку Івану Липі та Юрію Липі. Нагадаю, що Юрій Липа є видатним ідеологом українського націоналізму, автором “відверто расистських та антисемітських” робіт, які сповнені мріями про те, як Україна захоплює частину навколишніх земель”, – розповів він.
    Архієпископ Полтавський і Кременчуцький ПЦУ Федір (Бубнюк) освятив меморіальну дошку Івану Липі та Юрію Липі
    Фото: Юрій Репало/ГО «ВелоПолтава»

    Що ж, образу російського патріота можна зрозуміти. Він щиро вірить, що про захоплення чужих земель може мріяти лише Російська імперія, а от всім іншим – зась. Втім, чому він розкидається звинуваченнями в расизмі та антисемітизмі, Лєгойда так і не обґрунтував.
    Мабуть, що такого обґрунтування від Лєгойди ми так і не дочекаємось, бо для цього йому потрібно було б вивчити українську мову і прочитати друковані праці Івана Липи і його сина Юрія в оригіналі. А мозок російського православного патріота гарантовано “закипить” вже на стадії вивчення української мови.
    Наостанок Лєгойда сказав, що в серпні 1944 року Юрія Липу було розстріляно. Як милозвучно з вуст представника РПЦ пролунав факт вчиненого радянським силовиками злочину. Юрія Липу було по-звірячому замордовано, але для “істинного” православного Владіміра Лєгойди катування українця російськими енкаведистами проявом зла не являється. А сам факт застосування тортур проти людини – є нормою, яку сповідує його рідна “російська церква ненависті”.
    Поза тим констатуємо, пройшло 76 років з дня трагічної загибелі Юрія Липи та 97 років – від дня смерті його батька Івана Липи, а пам’ять про них живе в серцях українців. А от чи залишить таку ж пам’ять після себе Владімір Лєгойда – велике, велике питання.

    Найсвіжіше

    Популярне