Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ пригрозили, що перестануть молитись із Кіпрським предстоятелем і згадувати його за літургією

    РПЦ пригрозила, що не буде згадувати за своїми богослужіннями предстоятеля Кіпрської церкви Хризостома, після того, як він виголосив ім’я митрополита Київського та всієї України Епіфанія за літургією і визнав ПЦУ автокефальною церквою.
    «Ми глибоко шкодуємо про цю сумну подію. Рішення буде приймати Священний Синод РПЦ. Однак, гадаю, що Кіпрський Архієпископ буде викреслений з диптихів Російської Православної Церкви, тобто буде припинено його поминання за богослужінням до з’ясування всіх обставин події. Це означає припинення євхаристійного спілкування з конкретною особою – не з Кіпрської Церквою як такою», – пригрозив очільник Відділу зовнішньоцерковних зв’язків московського патріархату (ВЗЦЗ МП) митрополит Іларіон (Алфєєв).
    Посилаючись на попереднє інтерв’ю архієпископа Кіпру, який сказав патріарху Московському Кирилу, що він ніколи не буде першим серед предстоятелів, митрополит РПЦ стверджує, що був присутній на всіх зустрічах патріарха РПЦ Кіріла та архієпископа Хризостома, і ніколи не чув таких слів.
    «Я був присутній при всіх зустрічах патріарха Кіріла і Архієпископа Хризостома, і ніколи нічого подібного він не говорив. Така розмова могла мати місце тільки в уяві Архієпископа, бо, по-перше, він ніколи таке не сказав би в обличчя московському патріархові, навіть якщо про себе так думав, а по-друге, ніколи Російська Церква не претендувала на першість у православному світі».  – сказав Алфєєв.
    Варто зазначити, що 8 червня 2019 року митрополит Іларіон, перебуваючи з візитом на Кіпрі, зустрівся з предстоятелем Кіпрської Православної Церкви Архієпископом Кіпрським Хризостомом II й передав йому привітання московського патріарха Кіріла. Відзначається, що в ході зустрічі Архієпископ Кіпру і митрополит Іларіон обмінялися думками з приводу міжправославних відносин і обговорили питання, що стосуються світового Православ’я. Особливу увагу було приділено українському питанню.

    Найсвіжіше

    Популярне